Комеморација поводом смрти Слободана Голубовића Лемана

Почетак » Комеморација поводом смрти Слободана Голубовића Лемана » Вести » Комеморација поводом смрти Слободана Голубовића Лемана

 

Povodom smrti Slobodana Golubovića – Lemana, scenariste i asistenta reditelja, u Skupštini grada Valjeva danas je održana komemoracija.
‘’Pokušao sam da nešto napišem, ali nisam mogao zato što se celo moje biće, ceo moj organizam opire činjenici da je Leman umro,’’ rekao je valjevski dramaturg Dušan Spasojević podsetivši na svoj prvi susret sa Lemanom kome duguje zahvalnost za izbor svog sadašnjeg zanimanja. ‘’Leman sticajem okolnosti nije stigao do svog velikog filma’’, naglasio je Spasojević I dodao da filmovi Gorana Markovića, Saše Petrovića, Živojina Pavlovića, Emira Kusturice…’’ne bi izgledali tako sjajno da je Leman snimao svoje filmove’’. Član Gradskog veća Milka Erić Vasiljević je rekla da se Leman rodio u ovom gradu kao izdanak jedne poznate valjevske porodice I da je doprineo filmu, ali I formiranju fimskih autora. ‘’Bio je veliki majstor pokretnih slika’’, zaključila je Milka Erić Vasiljević.
Posebno nadahnuto I sa dosta ljubavi o Lemanu je govorio književni kritičar Branko Pirgić. ‘’On je moj duhovni brat, čovek energije I strasti. Svih ovih godina kad god smo se sreli uvek sam se radovao.’’ Pirgić je podsetio na Lemanovu prirodu I kroz nekoliko anegdota I tako predočio prisutnim poštovaocima ovog filmskog stvaraoca čak I način na koji bi doživeo svoju komemoraciju.
 
Tokom dugogodišnje filmske karijere Golubović je učestvovao u stvaranju više od deset dugometražnih, kratkih filmova i serija, kao asistent reditelja i scenarista.
 
Među poznatijim filmovima u čijem je stvaranju učestvovao su „Na putu za Katangu“, „Šećerna vodica“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Turneja“, „Čarlston za Ognjenku“, „Seobe“, „Život je lep“…
Slobodan Golubović-Leman umro je u Beogradu, 5. novembra u 66. godini života. Sahranjen je danas na Novom groblju u Valjevu.
 

 

Leave a Comment