Комеморација поводом смрти Слободана Раковића

Почетак » Комеморација поводом смрти Слободана Раковића » Актуелно » Комеморација поводом смрти Слободана Раковића

У Ваљеву је у 3. новембра, после дуже болести, умро Слободан Раковић, дугогодишњи новинар и уредник у РТС-у и стални дописник београдског листа „Преглед“

Тим поводом је у суботу, у сали Скупштине града Ваљева одржан комеморативни скуп, уз присуство великог броја поштовалаца Слободана Раковића.

Од Слободана Раковића су се опростили Петар Јеремић, председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС), Милан Милиновић, уредник Вујић телевизије (ВТВ), Јадранка Стефановић, његова сарадница из Младих истраживача и Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева.

На комеморацији је приказан и документарни филм „Проклетије“, један у низу запажених и награђиваних филмова које је Раковић урадио за РТС 1997. године.

Слободан Раковић је рођен 1948. године. После завршене Гимназије апсолвирао је математику на ПМФ у Београду, а потом је завршио Вишу економску школу у Ваљеву.
Новинарску каријеру је почео 1972. године, дописник ТВ Београд био је од 1977. до 2003. године. Био је први уредник ТВ дописништа РТС-а на Промаји, где је покренут и локални програм ТВ Ваљево (ТВА), који је такође уређивао. Био је аутор многобројних документарних и путописних рубрика, ТВ емисија и књига.

Био је покретач и уредник Истраживача и Ваљевских омладинских новина, уредник приватног недељника Реч недеље. Сарађивао је са Напредом, Колубариним издањима, Ваљевским алманахом, био дописник Радио Сарајева и Радио Београда.

Добитник је награде РТС за путопис Проклетије, награде Димитрије Давидовић и Награде за животно дело УНС-а, као и награде Ваљева за новинарство.