Комеморација поводом смрти Вељка Марића

Почетак » Комеморација поводом смрти Вељка Марића » Вести » Комеморација поводом смрти Вељка Марића
Комеморација поводом смрти председника Вишег суда, судије Вељка Марића који је преминуо 10. октобра у Ваљеву, у 51. години, одржана је у Градској кући у присуству породице, бројних пријатеља, колега, градског руководства и представника Министарства правде. Вељко Марић је био правичан, снажан, одлучан и као такав остаће у сећању својих колега. Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић говорила је о несумњивим судијским квалитетима Вељка Марића, о тренуцима када је видео и даље и више од многих и тако чувао и сачувао судијску професију. О судији Вељку Марићу говорио је и правни заступник Србије у Међународном суду у Хагу Саша Обрадовић: „ Вељко је био човек оптимизма, вере у људе. Када бих долазио у Ваљево, увек бих се у Брђанима сретао са Вељком и увек ме је радовао тај сусрет. Волео сам од њега да чујем шта има ново у суду. И колико год да су ти разговори упућивали на оно што није ваљало, ја бих увек, после разговора са Вељком, одлазио обрадован, оном енергијом, животним духом у којем је он остајао“, рекао је Обрадовић.
О великом пријатељу, о колеги, о судији који ће служити за пример свим будућим генерацијама говорио је адвокат Зоран Милић: „Као кривичар сусретао се са оним што је најгоре у људима, пре свега се сусретао са лажима и са лошим љидима. И није тешко у таквој ситуацији радити такав посао, замрзети људе, није тешко постати циничан, ироничан. Тешко је сачувати себе, тешко је волети људе, волети сваког човека који се пре њим нађе. А Вељко је волео сваког човека“, рекао је Милић.
Од Вељка Марића опростили су се помоћник министра правде републике Србије Војкан Симић, председница Апелационог суда Србије Радмила Дичић Драгићевић, помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић. У име „Абрашевића“ чији је Вељко био дугогодишњи истакнути члан опростио се Бранко Антонић који је рекао да је Вељко је био надарен и да је свој музички таленат делио са свима и у свакој прилици. „ Моћан, Вељко је надасве био сјајан човек. Увек ведар, насмејан, духовит, шармантан. Вељко је био пријатељ, боем, другарчина, добричина, кратко речено – прави ас и људина ! Као таквог његов „Абраш“ памтиће га заувек, а сигуран сам и сви они, који су га познавали”, рекао је Антонић.
Судија Вељко Марић је сахрањен на Новом гробљу у Ваљеву .
 

Leave a Comment