Комеморација Слободану Ђукићу, првом непосредно изабраном председнику општине

Почетак » Комеморација Слободану Ђукићу, првом непосредно изабраном председнику општине » Актуелно » Комеморација Слободану Ђукићу, првом непосредно изабраном председнику општине

У Ваљеву је у четвртак,  у 78. години живота, после дуже болести, преминуо Слободан Ђукић, први непосредно изабрани председник општине Ваљево. На челу ваљевске општине је био од 1989. до 1992. године, када је Ваљево почело убрзано да се развија.

На комеморацији која је данас одржана у Скупштини града, пред великим бројем поштовалаца Слободана Ђукића, од њега су се опрстили градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, Душан Михајловић, некадашњи председник општине и Жељко Јеж, дугогодишњи срадник и пријатељ Слободана Ђукића.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да је време када je Слободан Ђукић био председник општине било и тешко и лепо време, када је земља ишла напред:

„То време је обележио распад велике државе и време у коме су се преламале многе ствари. Слободан Ђукић ће остати упамћен као човек који је имао разумевања за српску младост, која је на жалост гинула по ратиштима у Хрватској. Први је стао на страну ваљевске и српске младости као градоначелник и за мене је то најјачи утисак који је оставио. Било је то време у коме је град ишао напред, време у коме је Ваљево било препознатљиво по целој тој генерацији, чији је део био и Слободан Ђукић. Породици моје саучешће, а Ваљевцима вечно памћење на нашег градоначелника“, рекао је на комеморацији др Слободан Гвозденовић.

Од свог најближег сарадника опростио се и Душан Михајловић, некадашњи први човек ваљевске општине.

„Драги Ђуле, ево нас у сали у којој смо провели много времена. Некада смо у њој расправљали и решавали проблеме грађана нашег вољеног града, а сада смо се окупили да те испратимо у вечност. Посебна је част то што је овај тужни скуп отворио актуелни градоначелник др Слбодан Боба Гвозденовић. Веровао сам да ћеш и ову болест савладати, јер сам те знао као неуништивог борца, кога у животу ниједна мука није обишла. Стоички си подносио толике ударе и подмуклу болест, која те је на крају однела. Био си свестан до последњег тренутка када си супрузи Даници рекао: „Готово је!“ и преселио се на боље место од овог нашег трошног и пролазног. Овде у нашем Ваљеву остаје незабораван траг твог постојања и активности. На њега може бити поносна твоја супруга Даница, ћерка Милица, син Љубиша, снаја, зет и три унука. Твојом оставштином поносиомо се и и ми твоји пријатељи и сарадници“, рекао је Душан Михајловић, присећајући се пријатељства које је трајало више од пола века.

Жељко Јеж, дугогодишњи сарадник и пријатељ Слободана Ђукића је подсетио на почетке и успешну каријеру Слободана Ђукића. Осврнуо се и на порекло знамените породице из које је потекао, од родитеља који су били учитељи Љубомира и Босиљке, деде Љубомира Ђукића, који је такође био председник општине, али и директор Штедионице и народни посланик, као и чукундеде Косте Стојшића, председника општине и народног посланика.

Слободан Ђукић је пре функције председника општине био директор Водопривредне организације „Ерозија“, с обзиром да је шумарски инжењер по образовању.

Након 2000. године обављао је послове заменика министра туризма и помоћника министра трговине, туризма и услуга до 2004. године.

Ваљевци ће га памтити као једног од оснивача Модерне галерије, активног прегаоца који је учествовао у оснивању Истраживачке станице у Петници, изградњи базена у Петници, адаптацији и модернизацији центра Ваљева, изградњи споменика песништву у лику Десанке Максимовић, хотела „Гранд“, изградњи бране и хидроакумулације  „Ровни“. Учествовао је у преносу моштију Светог Владике Николаја из САД у Лелић.

Сахрањен је на Новом гробљу у Ваљеву.