Kомеморативни скуп поводом смрти Александра Маринковића Леке

Почетак » Kомеморативни скуп поводом смрти Александра Маринковића Леке » Вести » Kомеморативни скуп поводом смрти Александра Маринковића Леке
Комеморативним скупом у Скупштини града Ваљева, данас су се од Александра Леке Маринковића (1937), опростили његова родбина, пријатељи и сарадници. Јуче је у Ваљеву после краће болести у 76. години преминуо Александар Лека Маринковић, одборник Градске скупштине, председник градског одбора ПУПС-а и члан Главног одбора. Лека Маринковић је рођен у селу Памбуковица 1937. године. Већи део свог радног ангажовања провео је у “Елинду”.
 
Два мандата био је председник Партије удружених пензионера Србије у Ваљеву и одборник Градске скупштине као најстарији   члан сазива. Бавио се и хуманитарним радом и био дугогодишњи давалац крви. У младости бавио се коњичким спортом, од када носи надимак Лека Џокеј. 
 
„Тих, ненаметљив, чиста срца, за живота си преузео не тако лако бреме, које није могло, а да се не одрази на твоје здравље. До последњег дана си бринуо о организацији којом си председавао као о свом дому, а о њеним члановима си бринуо као о својој деци. Твоји критички ставови више су личили на полемику за породичним ручком. Твоја простодушност је била твој дар од Бога. Оно што ниси тражио је то да те било ко штеди и чини ми се и да те нису штедели. Твоја енергија и жеља за активним друштвеним животом је то просто потискивала и од тебе самог и од других.
 
Заборављали су да осим велике политичке улоге, имаш и велики број година, преживљених у турбулентним и тешким условима. Остаћеш упамћен и по томе што си Ваљеву и Ваљевцима омогућио да реч „пензионер“ има предзнак већег поштовања него икада до тада. ПУПС-у си на један ненаметљив начин омогућио да буде фактор који се никако не заобилази у битним политичким одлукама. Политике долазе и пролазе, али твоја човечност остаће изнад њих.“, речи су којима се Олга Јукић, у име ПУПС-а опростила од Леке Маринковића.
 
Јован Лукић, потпредседник Скупштине града Ваљева и потпредседник Градског одбора СПС-а је рекао да ће Лека бити упамћен као добар сарадник, увек спреман да саслуша и помогне.
 
„Његова хуманост није била само на речима, већ и на делима. Као дугогодишњи давалац крви потврђивао је своју спремност да свакоме помогне. Својим примером је позивао и друге на хуманост, па је тако као председник добровољних давалаца крви Удружења пензионера најстарије суграђане мотивисао да наставе да помажу једни другима. Памтићемо га и као достојанственог и вредног сарадника у политичком животу града. Дугогодишња сарадња ПУПС-а и СПС-а у Ваљеву увек је била коректна и светао пример на локалној политичкој сцени. Наше партије су увек добро сарађивале, уз поштовање договора и међусобно уважавање, са заједничким циљем да унапредимо живот наших суграђана и живот у Ваљеву. Овако доброј сарадњи углавном је допринео друг Лека. Први коалициони споразум између СПС-а и ПУПС-а у Србији склопљен је башу Ваљеву, захваљујући визионарству представника ове две партије.
 
Памтићемо га и као најстаријег оборника у многим сазивима Скупштине града Ваљева. Прве седнице многих скупштинских сазива почињале су председавањем Александра Маринковића Леке. Те седнице ћемо памтити по озбиљности у раду са једне стране и опуштености и духовитости са друге стране. У тренуцима када су узбуркане политичке страсти, када су многи актери политичког живота били напети, јер се на тим седницама одлучивало о правцима којима ће се град кретати, Лека је умео да смири ситуацију, што је било непроцењиво. Смањење тензија увек је доводило и до бољег расположења и сарадње и чувања достојанства Скупштине града Ваљева“, рекао је Јован Лукић.
 
Тихомир Марковић, председник градског Удружења пензионера Ваљева подсетио је на најзанимљивије тренутке и заједничке активности са Леком Маринковићем.
 
„Радили смо заједно у корист пензионера. Нисмо имали никаквих међусобних проблема око тога како да се поставимо и што боље организујемо рад, а све у корист пензионера Ваљева и државе. Он је увек радио толико да смо морали и да га смирујемо. Прихватао је и савете других људи. Сарађивали смо и сваки пут смо се договорили, јер смо и Удружење пензионера и ПУПС имали исте циљеве“, рекао је Тихомир Марковић.
 
Градско удружење добровољних давалаца крви се такође опростило од Леке Маринковића, који је и сам био добровољни давалац крви. У име Удружења се обратио председник Слободан Милосављевић.
 
„Лека је преко 100 пута овом граду дао драгоцену течност. Учествовао је у свим акцијама, помагао је колико је могао. Никада није рекао да нешто не може да одради“, рекао је Милосављевић.
 
Државни секретар у Министарству рада и социјалне политике и председник Извршног одбора ПУПС-а Драги Видојевић је рекао да се од Леке Маринковића опраштају као од једног од јабољих људи.
„Лека и хиљаде сличних у Србији заслужују пуно поштовање, јер одлазак у пензију нису схватили као одлазак из живота. Одласком у пензију нису резервисали место у удобној фотељи крај телевизора. То су они квалитетни људи, који схватају да док дишеш треба и да се бориш. Среће и задовољства у животу нема без слободе, а за слободу се треба борити. И Лека је био један од тих бораца“, рекао је Драги Видојевић и подсетио да је Лека био активан и у спортском животу у младости.
 
Александар Маринковић Лека сахрањен је данас на Новом гробљу у Ваљеву.
 

Leave a Comment