Концерт оркестра „РИФЕЈ“

Почетак » Концерт оркестра „РИФЕЈ“ » Актуелно » Концерт оркестра „РИФЕЈ“

Концерт оркестра руских народних инструмената Уралског Федералног Универзитета из Јекатеринбурга „Рифеј“, одржан је синоћ у Центру за културу Ваљево.Организатори концерта су Руски дом, Асоцијација за афирмацију културе, Центар за културу Ваљево и град Ваљево. Госте из Јекатеринбурга и публику поздравио је члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.„Имам изузетну част и задовољство да вас поздравим у име градоначелника др Слободана Гвозденовића. Уметнички садржаји оплемењују, повезују и најбоље представљају. Музика је данас универзални језик у културним сусретањима наша два народа. О њој су имали  многи шта да кажу. Виктор Иго је рекао : „Музика изражава оно што се не може рећи, а о чему је немогуће ћутати“. Позивам вас да утонемо у звуке руских народних инструмената у извођењу оркестра „Рифеј“, рекао је Дејан Богојевић, члан Градског већа задужен за културу.

Асоцијација за афирмацију културе своје циљеве остварује кроз своје хуманитарне акције, пројекте за образовање и активизам младих као и заштиту животне средине. „Изузетно ми је задовољство да вас поздравим и да вам се захвалим на томе што сте дошли. Надам се да ћемо овим догађајем на још један начин успети да приближимо руску културу вама и људима у Србији и да ће то побољшати наше односе. Желим вам да уживате у концерту“, нагласио је извршни директор Асоцијације за афирмацију културе Андреј Баланч.

Репертоар оркестра „Рифеј“ је разнолик, а у њиховом извођењу могу се чути дела класичне музике, џез нумера као и руска народна музика. Оркестар активно учествује на бројним културним манифестацијама у Русији и иностранству и добитник је бројних диплома и награда на музичким фестивалима у Русији.Наступ оркестра пропраћен је уметничким програмом центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.Захвалницу су примили члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић, Милош Ковачевић, одборник у Скупштини града Ваљева који је такође заслужан за помоћ у реализацији концерта, као и директор ЦЗНТК „Абрашевић“ Милош Смиљанић.