Конференција о превенцији малолетничке деликвенције

Почетак » Конференција о превенцији малолетничке деликвенције » Вести » Конференција о превенцији малолетничке деликвенције
 

На конференцији „Свет младих – свет ризика – јавна прича о превенцији“ у организацији ваљевског Центра за социјални рад , која је јуче одржана у хотелу „Нарцис“, учествовали су представници судова, тужилаштва, полиције, здравствених уставнова, школа, невладиних организација, спортских удружења, установа културе и медија.

 
Тема скупа је била како спречити малолетничку деликвенцију и створити амбијент у граду да се на време препознају појединци и појаве којe доводе до малолетничке деликвенције. Истакнуто је да је велика улога најпре школа, а потом и свих других организација које имају блиске контакте са децом и младима, као и да само заједничким радом и сарадњом се могу смањити сви облици насиља, злоупотреба супстанци и алкохола и осталих криминалних активности.
 
Александар Грујић, директор Центра за социјални рад Ваљево је отварајући скуп рекао да је девијантно понашање постало предмет интересовања многих стручњака. „Циљ овог скупа је превентивна улога установа и организација, у којима млади могу потражити заштиту. Након шест година од усвајања Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела, он није доживео пуну афирмацију. Циљ је да број кривичних и других дела малолетничке деликвеницје буде што мањи. Треба да препознамо истинске вредности нашег друштва“, рекао је Александар Грујић.
 
Радоица Рстић, помоћник градоначелника Ваљева, задужен за област социјалне заштите је рекао да са овог скупа треба да се изведу закључци, који ће бити уврштени у  Стратегију социјалне заштите, која се управо припрема.
 
„Деца и млади су најзначајнија компонента нашег друштва. Град Ваљево издваја значајна средства за све области које препознајемо као пресудне за правилан развој деце и младих, a то су спорт, култура и образовање. Оно што ми као представници Града тражимо је да се подносе што квалитетнији пројекти и да институције буду покретачи идеја, а локална самоуправа ће то подржати“, рекао је Радоица Рстић.
 
Свако у својој области је анализирао досадашње показатеље о проблему малолетничке деликвенције-представници полиције, ваљевских судова, тужилаштва, Казнено- поправног завода, Здравственог центра, основних и средњих школа, Центра за културу Ваљева, Спортског савеза Ваљева, медија и невладиних организација. Показатељи говоре да је малолетничка деликвенција у Ваљеву у порасту, али да је много мања у односу на градове сличне величине. Ипак, закључак је да се и убудуће морају улагати још већи напори да се правовремено препознају проблематична понашања, али и да се омогући да деца и млади што квалитетније проводе своје време.
 
Бројни предлози, идеје и поруке који су се чули на јучерашњем скупу, биће основа за даље сусрете и деловања представника институција и организација, али и младих људи, закључено је на јучерашњем скупу.
 
 

Leave a Comment