Конференција за новинаре градоначелника

Почетак » Конференција за новинаре градоначелника » Вести » Конференција за новинаре градоначелника

 „Град Ваљево је у финалној фази израде важних стратешких докумената Стратегије локалног економског развоја која је саставни део Стратегије локалног одрживог развоја, као и Визије града. С обзиром на то да смо све ближи тренутку када ће се ови документи наћи пред одборницима градског парламента, од изузетне је важности да сви они који имају пројекте од јавног значаја, доставе своје предлоге у што краћем временском року Одсеку за локални развој и привреду“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић отварајући данашњу конференцију за новинаре.

„Тек када уврстимо важне пројекте и усвојимо ова документа, можемо да аплицирамо код домаћих и страних фондова, отварајући на тај начин нове могућности да дођемо до средстава која су неопходна за реализацију важних инвестиционих подухвата од јавног значаја у граду“.
 
Говорећи о конаку Кнеза Јовице Милутиновића у Тешњару који је у предходних неколико дана додатно оштећен, градоначелник Јаковљевић је рекао да ће извештај о стању овог објекта, који је под заштитом Завода за заштиту споменика културе, бити прослеђен републичкој грађевиснкој инспекцији. „Ми ћемо сутра разговарати са надлежнима у Министарству културе о овом проблему и инсистираћемо на томе да се определе средства како би што пре започели ургентне радове због лошег стања у коме се налази објекат. Нерешени власнички односи успорили су отклањање овог проблема у предходном периоду, па је објекат сада у лошој ситуацији“, рекао је градоначелник.
 
„Са министром одбране Драганом Шутановцем постигнут је договор да ће град Ваљево у наредних годину дана обезбедити станове у вредности од 50 милиона динара у замену за Дом војске“, нагласио је градоначелник Јаковљевић и рекао да ће буџетом за наредну годину, град Ваљево предвидети средства и определити се за модел финансирања утврђеног броја станова. „Ваљеву је у интересу да што брже постане власник Дома војске. Идеја је да овај Дом постане Кућа европске кулуре“, нагласио је Јаковљевић.
 
Градоначелник је на данашњој конференцији за новинаре поред осталог говорио и о ски-стази на Дивчибарама, која није у функцији још од изграње. Након разговора са надлежнима у ресорном министарству, установљено је да стаза нема употребну, ни грађевинску дозволу. „Предлог министарства је да се ски стаза на Дивчибарама повери граду Ваљеву. Ми смо то прихватили уз обавезу ЈП „Скијалишта Србије“ да обави све неопходне припреме за предстојећу сезону и обезбеди функционисање жичаре. Процењујем да би већ у децембру, град могао да постане корисник ски-стазе и да ће ски-стаза ове зиме радити“, оценио је градоначелник.
 
На данашњој конференцији за новинаре било је речи и о наставку топлификације града. Овом приликом, градоначелник Јаковљевић и помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, нагласили су да је топлификација приоритетна инвестиција и да ће руководство града учинити све да се на првом месту обезбеде средства за набавку још једног котла од 50 МW, што је услов за даљу изградњу вреловодне мреже. Буџетом за наредну годину биће предвиђено 153 милиона динара за учешће града уколико се одобре средства из НИП-а. Такође, у новембру месецу биће познато и то да ли је одобрен повољан кредит из КFW програма за куповину котла, а град ће искористити и све друге могућности да обезбеди средства из домаћих или страних фонадова за наставак ове важне инвестиције.
 

 

Leave a Comment