Конференција за новинаре поводом 33. Тешњарских вечери

Почетак » Конференција за новинаре поводом 33. Тешњарских вечери » Актуелно » Конференција за новинаре поводом 33. Тешњарских вечери

 

На данашњој конференцији за новинаре која је одржана поводом 33. Тешњарских вечери, разговарало се о програму саме манифестације као и свим пратећим програмима. Вечерас у 19. 30 ће бити организовано традиционално подизање заставе на Тргу Војводе Мишића. Заставу ће подићи најбоља спортисткиња и добитница награде града Ваљева за прошлу годину, пливачица Маша Цветковић.

„Поштвовани присутни, мени је задовољство и част не само у име вршиоца дужности Центра за културу Ваљева, већ у име председника Савета што отварам ову конференцију и најављујем овогодишње традиционалне 33. Тешњарске вечери. Као што и сами знате, Тешњарске вечери су  међународна, културна и туристичко – привредна манифестација, уметничког и забавног карактера која као таква представља спој позоришта, филма, књижевности и ликовне уметности. Град Ваљево је за реализацију овогодишњих Тешњарских вечери определио финансијска средства у износу од десет милиона динара. То су средства из буџета града Ваљева“, рекао је Немања Расулић, в.д. директор Центра за културу и истакао да ће највећи део планираних средстава бити искоришћен за финансирање програмских активности, попут музике, књижевног дела, ликовног, сценског и позоришног програма.

„Што се тиче самог програма, ове године је веома разноврстан и доследан својој традицији, тако да ће бити прилагођен свим категоријама и укусима. Програм ће бити реализован на четири локације у граду: Плато Центра за културу, летња башта Дома војске, Летња позорница на кеју Колубаре и Градски трг. Ја бих још једном искористио прилику да позовем све наше суграђане да посете традиционалне 33. Тешњарске вечери и да уживају у лепом и квалитетном програму“, рекао је на конференцији в.д. директор Центра за културу Немања Расулић.

Најављено је око 70 различитих програма на више локација у граду. У креирању овог  разноликог програма, поред Савета Тешњарских вечери, учествовала су бројна ваљевска удружења, групе грађана, самостални ликовни и музички ствараоци из Ваљева.

„ Посебно  смо водили рачуна да  за наше најмлађе суграђане организујемо интересантне програме. Традиционално је то маскенбал, затим позоришне представе које се одржавају чак у два термина, музичка и плесна такмичења, али и трка беба чак у три категорије. Анализирајући претходне Тешњарске вечери дошли смо до закључка да су музички концерти изузетно посећени на овом, пре свега летњем фестивалу, те смо организовали музичке програме шареноликих жанрова који би требало да задовоље најширу популацију“, рекла је Јелена Лекић, уметничка директорка фестивала.

Када је реч о концертима, после 27 година Дивљи кестен поново наступа у свом Ваљеву, али први пут на Тешњарским вечерима. Такође наши суграђани могу слушати  Пилоте као и диџеј вече и пена парти нашег Ваљевца Владе Срдића. Централни догађај је концерт Маје Беровић у понедељак 5. августа. Следеће вечери гостује Адил, а сва та дешавања ће бити организована на платоу Центра за културу. На летњој позорници, односно на кеју одржаће се вечери ваљевског фолклора. Затим 8. августа најављен је концерт изненађења, поклон концерт Атомског склоништа. Десети август је резервисан за  Биљу Крстић и Бистрик оркестар. Поред сад већ традиционалног корзоа осмишљеног као времеплов, ове године ћемо имати и регату на реци Колубари, као и изложбу једрилица. Биће одржане и бројне књижевне вечери, промоције, презентације и перформанси.

Туристичка организација Ваљево је и ове године део Савета Тешњарских вечери са својим продајним изложбама и програмима.

„Као и претходних година организујемо део Тешњарских вечери који се односи на продајну изложбу која ће се реализовати у самом Тешњару, као и локације Трг Живојина Мишића, Трг Десанке Максимовић и испред Центра за културу. До сада имамо пријављених преко 80 продајних изложбених места. Сам Тешњар као што је у 19. веку био један од знаменитих делова где се највише радило и где је било највише занатских радњи, ту имамо негде око 50 излагача. Затим нас очекује изложба производа од меда, изложба вина, Тешњарски сајам књига. Очекујемо велики број посетилаца, као и Туристичку организацију Бјељина која ће имати и свој изложбени простор“, навела је Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљево.

„Током великих концерата, саобраћај ће бити затворен од 21 до 23 сата, или до краја концерта. То подразумева затварање саобраћајне улице Вука Караџића од Поште до посластичарнице Рим. Улица Кнеза Јовице Грбовића, биће затворени из Бирчанинове као и из једног смера Милована Глишића, док ће традиционално бити затворена улица код Сарача у време трајања програма и време трајања читавог догађања у Тешњару. На препоруку Савета, Градско веће је усвојило да је радно време у трајању Тешњарских вечери продужено до 2 часа иза поноћи“, саопштио је Весељко Белушевић, извршни директор 33. Тешњарских вечери.