Конституисан Савет за интегрално уређење, коришћење и заштиту подручја слива река Колубаре и Јадра

Почетак » Конституисан Савет за интегрално уређење, коришћење и заштиту подручја слива река Колубаре и Јадра » Вести » Конституисан Савет за интегрално уређење, коришћење и заштиту подручја слива река Колубаре и Јадра
Конституисање Савета за интегрално уређење, коришћење и заштиту подручја слива река Колубаре и Јадра је почетак организовања свих привредних субјеката и институција, како би се координирано управљало водотоковима на овом подручју. Приликом данашњег конституисања овог Савета, речено је да ће само заједничким снагама сви чиниоци моћи да обезбеђују најповољније изворе финансирања, да се повезују са струковним и сличним организацијама у земљи и ван ње.
 
У Савету ће се налазити градоначелник Ваљева и председници општина Колубарског округа и Коцељеве, начелник Колуабарског округа, представници Дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарстца животне средине и просторног планирања, начелник Одељења за ванредне ситуације КО при Министарству одбране, потпредседник Регионалне привредне коморе Ваљево, представници Јавног водопривредног предузећа„Србијаводе“, ЈП „Колубара“, Радарског центра Ваљево, Института за водопривреду „Јарослав Черни“, представници привредних субјеката са територије КО и невладиних организација.
 
Након недавног састанка о водопривреди слива Колубаре, утврђено је да би формирање оваквог Савета омогућило бољу организацију и ефикаснији рад у области водопривреде. Иницијатива је потекла од РПК Ваљево и Града Ваљева. „Заштита водотокова у нашем крају, али и заштита грађана и добара од река, активности су око којих се морамо окупити и наступити заједнички пред грађанима, државом, али и потенцијалним инвеститорима. Само уједињени и са спремним пројектина, који се у овом случају односе на водопривреду, можемо конкурисати за средства не само из републичког буџета, већ и за кредите Светске банке, али и предприступне фондове Европске уније“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, који је и председавао данашњом седницом Савета.
 
На данашњој седници чуле су се и први предлози који се односе на повратак надлежности градова и општина и привредних субјеката над водотоковима и осталим водопривредним објектима, као још једну у низу мера децентрализације Србије, али и бољи начин одржавања и уређења водотокова.
 
 

Leave a Comment