Кораци ка гасификацији

Почетак » Кораци ка гасификацији » Вести » Кораци ка гасификацији
На радном састанку представника града Ваљева, општина лајковац, Љиг, Уб, Мионица, Осечина, Коцељева и ЈП „Србијагас“, који је одржан у четвртак у Скуштини града Ваљева утврђени су кораци које морају предузети општине и градови заинтересовани за довођење гаса у овај део Србије. Локалне самоуправе Колубарског и Мачванског округа -Љубовија, Крупањ, Владимирци, Коцељева, као и општине са територије Града Београда су заинтересоване да се отпочне са припремом потребне документације, јер  према речима представника „Србијагаса“ задуженог за инвестиције Александра Вучића, постоји велико интересовање инвеститора за финансирање радова на изградњи гасовода.
 
Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ је рекао да је главни задатак у овом тренутку конципирати кораке које треба урадити како би се ова инвестиција коначно и урадила.
 
„Наш циљ је да припремимо документацију како би конкурисали код „Србијагаса“, али и код стратешких партнера, који су изразили заинтересованост. Главни проблем је држава и надлежна министарства која треба да подрже овај пројекат, с обзиром на то да пројекат доста кошта. Овај пројекат превазилази интересе једног округа, јер обухвата велику територију два округа и Града Београда- општине Обреновац, Барајево и Лазаревац. Потребно је да формирамо иницијативни одбор који би обишао све председнике општина и припремио начин финансирања израде пројектне документације. Морамо искористити чињеницу да је у току изградња аутопута на овој територији, нарочито трасе од Београда до Обреновца и од Обреновца до Уба и Лајковца, јер се радови који се већ обављају на овим деоницама могу искористити и за будућу трасу гасовода“, рекао је Јеремић.
 
Драган Јеремић је саопштио и да су контактиране и највеће компаније из Ваљева, које су заинтересоване да подрже пројекат  и делом учествују у финансирању.
 
Александар Вучић, шеф Одсека за инвестиције у „Србијагасу“ је присутне упознао са плановима овог јавног предузећа и потврдио да уколико се заинтересоване општине договоре, неће бити проблема у финансирању пројекта, јер су бројни инвеститори веома заинтересовани да учествују у гасификацији Западне Србије.
 
„Ово је тренутак где се ваше локалне самоуправе покушавају да организују, јер су овакви пројекти од стратешког интереса за привредни развој подручја. Гас је енергент који даје максималне ефекте код привредног развоја. Банке које дају кредите траже да пројекти буду еколошки и то је још једна предност овакве инвестиције. Такође, конверзија свих комуналних потрошача које финансирају углавном локалне самоуправе, штеди и смањује трошкове грејања“, рекао је Вучић. Он је представнике општина потом упознао са редоследом корака које морају спровести  како би се створио плански основ и формулисао квалитетан пројекат са којим се може конкурисати и код домаћих и код страних институција.
„Ако се сада крене у прибављање и израду планског основа за гасовод, следеће године у јулу може да се отпочне са израдом идејног и главног пројекта“, нагласио је Вучић сложеност посла који очекује локалне самоуправе и додао да је пројекат реалан, јер постоји доста новца који може бити усмерен на његову реализацију, што треба да буде подстрек локалним самоуправама да се озбиљно укључе.
 
На састанку је договорено да ће велики део послова на гасификацији ове територије, моћи да преузме Дирекција за обнову и изградњу Колубарског округа , након њене трансформацијеу Агенцију за социјално становање. Такође, ускоро ће бити припремљен и споразум између заинтересованих општина, по узору на територије у Србији које су већ урадиле овај посао.

Leave a Comment