Козаци иницирају сарадњу са Ваљевом на свим нивоима

Почетак » Козаци иницирају сарадњу са Ваљевом на свим нивоима » Вести » Козаци иницирају сарадњу са Ваљевом на свим нивоима
Заменик градоначелника града Ваљева Витомир Митровић приредио је пријем за шесточлану делегацију Козака са Крима на челу са пуковником атаманом Анатолијем Арсењевичем Ишчуком, шефом делегације Козака са Крима. Овом приликом размотрене су могућности успостављања пре свега економске, али и културне и туристичке сарадње између Ваљева и градова у Украјини.
 
Заменик градоначелника са својим сарадницима упознао је делегацију Козака са привредним, културним и туристичким потенцијалима ваљевског краја, стављајући посебан акценат на могућности инвестиционих улагања.
 
„Разговарали смо о могућностима сарадње између градова наше две земље, то се пре свега односи на Јалту, град који је једно монденско летовалиште, знаменито историјско место, а по броју становника и величини, Јалта је слична Ваљеву. С обзиром на то да су нам интересовања слична, очекујемо да сарадња иде у неколико праваца. Козаци, који су некада били војна организација, сада у мирнодобским условима имају сасвим другачије смернице деловања у циљу неговања традиције, Православља, али и помоћи у економском смислу Православним народима широм граница Русије и Украјине“, рекао је између осталог заменик градоначелника Витомир Митровић.
Шеф делегације Козака са Крима Анатолиј Арсењевич Ишчук оценио је овом приликом да су Козаци спремни да успоставе сарадњу на свим нивоима са српским градовима и да је то основни циљ њихове посете нашој земљи, истичући да наша два народа повезују порекло, заједничка вера, традиција и да је сада време да се успостави и економска сарадња.
 
Током посете потекла је иницијатива да се у најскорије време потпише Меморандум о сарадњи између два града, као и то да се уприличи сусрет руководства Јалте у Ваљева на коме би биле дефинисане јасне смернице конкретних пројеката у циљу економског оснаживања наше регије.
 
Иначе, Козаци желе да формирају своје огранке у Србији, као што је то учињено у  Русији, Украјини, Белорусији, али  и у многим другим земљама. Козачка станица формирана је током протеклог викенда у Тополи, а сада и у Ваљеву.  

Leave a Comment