„КРЕЋИ СЕ“ – завршна манифестација пројекта „City Walk”

Почетак » „КРЕЋИ СЕ“ – завршна манифестација пројекта „City Walk” » Актуелно » „КРЕЋИ СЕ“ – завршна манифестација пројекта „City Walk”

У суботу 25. маја од 11 до 15 часова, на платоу Центра за културу, Град Ваљево организује манифестацију „Крећи се“, као завршни догађај пројекта „City Walk“. Свечано отварање је у 12 часова, после чега ће почети и главне програмске активности и трајати до 14.30. Манифестацију ће отворити градоначелник Слободан Гвозденовић, а учесницима ће се обратити и коoрдинатор пројекта Ненад Бранковић и промотер догађаја рвач Марко Јовановић.

Спортска удружења и клубови организоваће занимљиве демонстрације бициклизма (спора трка и вожња на ваљцима), рвања и каратеа, Игре без граница за децу, шетњу до парка Пећина и натраг, „Cangoo“ фитнес, спелеолози ће се пењати уз ужад… У „здравственом кутку“ грађани ће моћи да провере притисак, тежине, висине,  итд. Учесници ће формирати велике фигуре пешака и бицикла које ће бити фотографисане из дрона и послате из Ваљева у свет! Град Ваљево позива грађане да се придруже активностима и  опробају у појединим вештинама.

У програму учествују: Карате клуб „014“ Ваљево, Рвачки клуб „Младост“ Ваљево, Бициклистички клуб „Боба“ Ваљево, СУ „Варатонац“ Ваљево, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ Ваљево, Cangoo клуб Ваљево, Планинарски клуб „Повлен“ и ПСД „Маглеш“. У здравственом кутку ће бити Служба патронаже „Дома здравља“ Ваљево, Црвени крст „Ваљево“, Медицинска школа „Др Миша Пантић“ Ваљево и други.

Пројекат је посвећен промоцији урбане мобилности, попут пешачења, вожње бицикла, вежбања, здравих стилова живота, као и смањењу емисије издувних гасова возила.

Град Ваљево је један од 17 партнера из девет земаља који су укључени у пројекат „City Walk–Градови за пешаке“, који се реализује у оквиру Интer-регионaлног дунавског транснационалног програма, подржаног од Европског фонда за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом. Пројекта такође промовише здраве стилове живота.