Кредити за инфраструктурне пројекте

Почетак » Кредити за инфраструктурне пројекте » Вести » Кредити за инфраструктурне пројекте
Влада Савезне Републике Немачке, преко немачке Банке за развој KfW у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, у Србији реализује Пројекат кредитне подршке градској и општинској инфраструктури. Овај пројекат је, у организацији Колубарског управног округа, града Ваљева и СКГО, презентован данас представницима општина Колубарског управног округа и Јавних комуналних предузећа.
 
Пројекат  подразумева финансирање инфраструктурних пројеката који морају имати позитиван утицај на побољшање квалитета живота у локалној заједници, кредитима са роком отплате до седам година, грејс периодом од две године са каматном стопом од 5-6 %.  Сваки град односно општина може конкурисати са више предлога пројеката. Минималан износ сваког требало би да буде 800.000 евра, а максималан 2,5 милиона евра. Преко домаћих комерцијалних банака у Србији, од којих је за сада банка ИНТЕЗА потписала уговор са немачком Банком за развој, а очекује се да ће их бити бар још две, пласираће се укупно 50 милиона евра за овај пројекат.
 
„Очекујемо да ће новац бити на располагању за 10-15 дана. Носилац пројекта који ће се кредитирати може бити град одсноно општина или Јавно комунално предузеће. Уколико је у питању регионални пројекат, кредит може добити и више општина или неколико Јавних комуналних предузећа. Посебна повољност која је понуђена овим аранжманом је то што ће свакој локалној самоуправи бити обезбеђена бесплатна техничка подршка и помоћ  у припреми комплетне потребне документације за благовремену израду пројектних предлога. У питању су стручни тимови GFA  из Хамбурга, са експертима различитих струка који ће бити стално или повремено ангажовани“, рекао је приликом данашње презентације Милорад Филиповић, водећи економиста и члан тима који реализује овај пројекат у Србији. Он је додао и то да градови односно општине морају имати кредитну способност за спровођење пројекта, што се доказује мишљењем Министарства финансија Републике Србије, али и људске ресурсе за реализацију свих пројектних активности и реализацију пројекта у целини.
 
 

Leave a Comment