Култура као спона између Сомбора и Ваљева

Почетак » Култура као спона између Сомбора и Ваљева » Вести » Култура као спона између Сомбора и Ваљева
Сличност по броју становника, привредним приликама, близини суседних земаља, али и развијеној култури, пре свега у области драмског стваралаштва, добра су основа за сарадњу Ваљева и Сомбора. Са тим су сагласни представници ова два града, који су јуче разговарали у Сомбору. Повод за боравак делегације Града Ваљева у овом бачком граду било је гостовање Градског позоришта „Абрашевић“, који је са представом „Развојни пут Боре Шнајдера“ одушевио домаћу публику.
 
Градоначелник и заменик градоначелника Ваљева Зоран Јаковљевић и Станко Терзић, члан Градског већа задужен за културу Душан Арсенић, начелница Одељења друштвених делатности Зора Бојичић и шеф Одсека за информисање и протокол Светлана Марковић, са представници „Абрашевића“, председником УО др Зораном Јокићем, секретаром Бранком Антонићем и редитељем Мирославом Трифуновићем, разменили су искуства два града у области културе и другим областима и договорили даље активности. „Већ у септембру планирамо да Ваљево угости културне посленике Сомбора и да организујемо Дане Сомбора. Овај град има изузетну глумачку традицију и бројне знамените уметнике, нарочито сликаре. Верујем да ће и наши суграђани моћи да уживају као и ми данас у сјајним сликама Милана Коњовића и Саве Стојкова. А Ваљево је понудило све најбоље што има из области културе“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
Два града су прве званичне контакте имали 2006. године у оквиру Тешњарких вечери, када су у нашем граду боравили представници 16 сомборских фирми. Могућности за сарадњу два града постоје за почетак, у областима пољопривреде и туризма.
„Сомбор је катастарски највећи град са пољопривредно обрадивом земљом и поседујемо око 40.000 ха. Сва пољопривредна предузећа су неуспешно приватизована, тако да овај град има пуно проблема. Ипак, наду уливају две нове инвестиције које су у припреми-долазак једне италијанске фирме која ће запослити више од 400 људи и изградња Пословног центра од стране Сомборца Жељка Ребраче, нашег прослављеног кошаркаша“, рекао је градоначелник Сомбора мр Душан Јовић, који је и сам по професији глумац.
Заједничка оцена представника два града је да само заједничким снагама, српски градови могу преживети и кренути да се развијају у овако тешкој години. Децентрализација Србије и заједнички подухвати градова су један од начина, чуло се приликом јучерашње посете Сомбору, једном од најлепших српских градова.
 
На програму Телевизије Ваљево вечерас у 19 сати можете погледати извештај, а у 20 сати у емисији „Економски магазин“ и опширнију причу о боравку делегације Ваљева у Сомбору.

Leave a Comment