Купинијада 28. јула на Ставама

Почетак » Купинијада 28. јула на Ставама » Актуелно » Купинијада 28. јула на Ставама

Последња недеља јула и ове године резервисана је за манифестацију „Дани купине“, која се дванаесту годину за редом одржава на Ставама, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

„Град Ваљево и цела локална средина у селу Ставе су максимално ангажовани да се тај дан, сваки пут и сваке године побољша и да буде што садржајнији. Из године у годину лепо смо сарађивали и сваке године смо помало унапређивали и саму манифестацију а и нашу сарадњу“,истакао је члан Организационог одбора манифестације Ђорђе Павловић.

Председник МЗ Ставе Слободан Петровић је између осталог истакао да ће у склопу овогодишњег програма бити одржане и Сеоске олимпијске игре. У име МЗ Ставе и свих мештана са Става позвао је све грађане Ваљева и околине да дођу на ову већ традиционалну манифестацију и да се лепо проведу.

„Захваљујући великој вољи појединаца из МЗ Ставе, а поштујући жељу свог становништва да село буде шире препознатљиво по нечем позитивном, и ове године по дванаести пут у недељу, 28. јула се одржава манифестација „Дани купине“, у народу из милоште названа „Купинијада“. Одајемо почаст биљци купини као биљци, која заузима високо друго место као воћна култура, која се гаји на Ставама одмах иза шљиве. Организатор ове манифестације је Фудбалски клуб „Ракац“, МЗ Ставе, ОШ „Ставе“, Туристичка организација Ваљево, Привредна комора Ваљево, Завод за пољопривредуи, велики број спонзора, који свих ових 12 година помажу у организацији, а све под покровитељством града Ваљева, који је и највећи спонзор. Купина је централна окосница око које се врти ова манифестација. Активности су већ почеле, тако да данас екипе Завода за пољопривреду обилазе терен и учеснике који су пријавили купињаке за такмичење и својим саветима дају помоћ како доћи до веће и квалитетније производње, а самим тим када имате квалитет онда можете очекивати и бољу цену.“поручио је члан Организационог одбора манифестације Зоран Лукић.

Најављено је да ће овогодишња манифестација почети у 10 сати изложбом купине и производа од овог воћа, у 11.30 званично отварање манифестације, у 12.00 је предвиђен културно-уметнички програм а у 13.00 проглашење победника и додела награда. Најбоље произвођаче очекују вредне новчане и робне награде.
У културно забавном програму наступиће КУД „Крушик“ из Ваљева. Поред горе наведеног програма биће и пратећи програми који обухватају народно стваралаштво – изложбу домаћих производа, организовано такмичење у припремању гулаша и пасуља – Гастро фест, спортске активности, лекарски прегледи и рели џипова.

Из Туристичке организације Ваљево најављују да ће на Ставама бити гости из бројних туристичких организација Бијељине, Лознице, Крупња, Злакуса и Удружење жена „Калина“ из Лознице који ће представити свој туристички потенцијал уз посебан осврт на рурални туризам. “Око 30 штандова продајне изложбе ће бити у недељу постављено. Трудили смо се сви заједно да у претходном периоду промовишемо ову манифестацију из разлога што село Ставе то заслужује и по својим природним лепотама и по својим вредним домаћинима да се представе на овај начин“,истакла је директорка Туристичке организације Ваљево Ана Марковић, која је позвала све да у недељу 28. јула посете Ставе, јер ће сигурно имати за сваког адекватан програм у коме ће учествовати и уживати у самој манифестацији.

У име сталне градске манифестације „Сеоске олимпијске игре“ присутне је поздравио Милан Гајић, председник ове сталне градске манифестације. Гајић је истакао да у оквиру пројекта „Сеоске игре“, Спортског савеза Србије такмичење се одвија у десет дисциплина и то у фудбалу, шаху, одбојци, надвлачењу конопца, бацању камена с рамена, скоку у даљ, обарању руку, надвлачењу штапа, полигону и рвању. У име Спортског савеза Србије биће присутан генерални секретар Горан Маринковић и промотер Спортских олимпијских игара, вицешампион у стрељаштву Ивана Максимовић. Град Ваљево, нагласио је Гајић, има изузетно добру сарадњу са Спортским савезом Србије, што говори томе у прилог и посета почетком године председника Спортског савеза Србије Давора Штефанека граду Ваљеву. Град је подржао ову манифестацију као и Спортски савез Србије, а учествоваће осам екипа са око 200 такмичара. За све такмичаре обезбеђене су мајице, свака екипа ће добити лопте, а победници у свим категоријама ће добити пехаре. Прве две пласиране екипе обезбедиће учешће у финалном такмичењу крајем августа 2019. године, у Рудној Глави код Мајданпека. По Гајићу циљ игара је да млади остану на селу и да се селу понуде прави спортски садржаји.

У име Регионалне привредне коморе Ваљево, која већ 12 година од самог оснивања прати ову манифестацију, огласила се Биљана Вукомановић. Она је истакла да су као Асоцијација привреде желели да помогну село и да је њихова улога била у повезивању привреде са домаћинима и обезбеђивање награда преко спонзора. Овом приликом Вукомановићева се захвалила свим спонзорима, којих из године у годину има све више и нагласила да ниједан спонзор није посустао у праћењу ове дивне манифестације.

Организатори „Дана купине“ су мештани Става, а Град Ваљево је ове године издвојио 200.000 динара. Суорганизатори су Регионална привредна комора, Пољопривредна стручна служба и Туристичка организација Ваљево. За такмичење најбољи купињак до сада је пријављено 15 произвођача, а очекује се да ће их до недеље бити и више.