Квалитетна вода са Дивчибара

Почетак » Квалитетна вода са Дивчибара » Вести » Квалитетна вода са Дивчибара

Рударско -геолошки факултет из Београда истражио је пет бушотина на Дивчибарама, а на четири локације, на дубини од 100 метара је пронађена вода. Утврђено је да две бушотине имају капацитет који је довољан да задовољи потребе за водом на Дивчибарама. Квалитет воде је доброг квалитета, утврђено је овим истраживањем.

ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ је ангажовала Рударско-геолошки факултет да уради хидро-геолошка истраживања на Дивчибарама.  Проф. др Дејан Миленић са овог факултета каже да су у првој фази истраживања премрежили цело подручје како би се лоцирала места на којима постоји могућност проналажења воде док су у другој фази радјени експлоатациони објекти односно бунари. 

Први бунар који је у потпуности завршен налази се у непосредној близини хотела „Пепа“, док је други са истим протоком у близини одмаралишта „Стеван Филиповић“.

„Овај бунар даје 4 л/сец што је сасвим довољно за водоснабдевање целог насеља. Постоји још једна локација где ћемо још толико воде обезбедити и две са мањим протоком. Овим бунарима може се до 2030. године решити начин водоснабдевања. Овај систем може бити допуна постојећем систему , али може бити и самосталан извор напајања за цео крај. Комплетна хемијска анализа која је урађена у градском Заводу за јавно здравље у Београду показује да је реч о олигоминералним магнезијумским водама са веома ниским садржајем натријума. То су врло ретке и изразито квалитетне воде . Имамо минерализацију, благо повишену пх вредност која изузетно лековито делује у организму, а о магнезијуму да и не говоримо. То је нешто што на тржишту заиста немамо. Да није предвиђена за водоснабдевање, могла би да уђе и у неке планове за флаширање, јер заиста оваквих вода нема много пошто није кисела и може се пити неограничено“, каже Миленић.

 

Саобраћајни Институт ЦИП биће задужен за израду пројекта водоснабдевања, а један пројекат је већ и урађен. Директор Милутин Игњатовић каже да је било више предлога како обезбедити снабдевање Дивчибара водом.

„Једна од варијанти је била да вода дође од Рзава, друга хидроакумулација Ровни, па се и о Мионици размишљало, а Мионица познато је и сама има проблем са водом. Ипак ово је права ствар и решење. Већ смо разговарали са градским властима и спремни смо да подржимо овај пројекат“, рекао је Игњатовић.

 

Процењено је да би снабдевање Дивчибара водом из хидроакумулације „Стубо-Ровни“ коштало око 10 милиона евра.

 

„На Дивчибарама су направљене четири истражне бушотине, три бунара, један контејнер који је потпуно опремљен на овом бунару и укључујући истраживање од стране факултета све је коштало укупно око 5 милиона динара. Ја не памтим да су Дивчибаре икад имале квалитетну воду за пиће, овако нешто сигурно није било никад и капацитети ових бунара сасвим су довољни за водоснабдевање. Вода ево већ сад може да се пије без икакве прераде“, каже Мирослав Бурмазовић, помоћник директора градске Дирекције.

 

Стручњаци кажу да је потребно незнатно хлорисање воде, изградња базена како се ова вода не би мешала са површинском, али и да је неопходно да мерења потрају још годину дана како би се измерио проток у сва четрири годишња доба. Досадашња истраживања показују да на Дивчибарама постоје велики капацитет здраве, пијаће воде, што би решило дугогодишњи проблем у снабдевању водом овог туристичког места.

 

Leave a Comment