„Лептирица“ отворила Абро фест

Почетак » „Лептирица“ отворила Абро фест » Вести » „Лептирица“ отворила Абро фест
Премијером представе „Лептирица“ синоћ је отворен 5. Абро фест, манифестација која је обновљена после 20 година захваљујући Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и Граду Ваљеву. Фестивал новог, алтернативног театра замишљен је као пројекат који ће окупити Ваљевце, професионалне глумце и позоришне ствараоце, који ће у четири дана и у четири представе приказати своје знање, креативност и могућности.
 
Текст Милована Глишића за представу „Лептирица“ адаптирао је и дописао Мирослав Трифуновић, стављајући најпознатије Глишићево дело у нови контекст – комичног хорора.
Плејада талентованих глумаца млађе генерације на челу са Катарином Илић и Богданом Трифуновићем, Игором Илићем, Ђорђем Теодосићем, Огњеном Петковићем, Владимиром Пауновићем, Александром Марковићем, и Стефаном Трифуновићем одушевила је публику.
Поред њих, блистали су и Зоран Ћосић и Андријана Гавриловић у улогама Живана и Бабе Мирјанићке.
 
Сценографију су радили Никола Романовић и Жељко Виторовић, избор музике Урош Томић и Иван Пантелић, а костим Дуња Обрадовић и Бранка Шишиначки Обрадовић.
Овације публике након сваке промене, које ваљевска публика ретко дарује, овај пут су биле саставни део позоришне представе, што је чини се, додатно мотивисало глумце да дају све од себе. Ни несносна врућина у сали Дома културе није могла да поквари општи утисак да је публика у Ваљеву присуствовала једној врхунској представи.
 
Абро фест се наставља вечерас представом рађеној по мотивима сјајне новеле Карела Чапека „Како настаје позориште“. Чапек је један од најдуховитијих аутора чешке и европске књижевности.
 
 

Leave a Comment