„Љубини дани“ у Бранковини

Почетак » „Љубини дани“ у Бранковини » Актуелно » „Љубини дани“ у Бранковини

У Бранковини је јуче, у част Љубомира Ненадовића, одржана манифестација „Љубини дани“ и том приликом је  додељена награда „Љубомир П. Ненадовић“ песнику, романописцу, приповедачу и есејисти Ласлу Блашковићу за најбољу путописну књигу „Гле! Бедекер једеног лакомисленог Канта“.

Љубомир Ненадовић  је своје име настављањем модерног путописног родослова зачетог са Доситејем Обрадовићем примерио награди која се додељује и задужио будуће генерације српске писане речи да одржавају један од најлепших токова српске књижевностиНаграду је Ласлу Блашковићу уручила директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић, која је рекла да се Библиотека последње четири године посветила преданом сакупљању  српских путописа Љубомиру Ненадовићу у част.

„Наш уважени жири сваке године има тежак задатак да међу многим записима са путовања из целог света изабере јединствено дело које ће бити овенчано наградом. Поносни смо на чињеницу да је  културна и интелектуална јавност Србије препознала значај нашег посла.“

Град Ваљево значајно је подржао ову манифестацију, а у име градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, члан Градског већа Дејан Богојевић поздравио је све присутне и честитао добитнику.

„Под окриљем институције културе нашег града која достојно носи име овог књижевног и путописног великана, књижевна награда се додељује у част жанра, овог пута путописа и у част уметника чије име носи. Додељује се уметничком делу које се издвојило по оценама жирија, па тек онда уметнику који овај круг стваралаштва заокружује. Значајно је да књижевна награда сачува континуитет додељивања, а град Ваљево да увек подржи овакве манифестације које квалитетом то и завређују“ изјавио је Богојевић.

Од самог почетка додељивања награда у жирију су проф. др Радивоје Микић и проф. др Михајло Пантић, као и уредник часописа „Путопис“ Владимир Шекуларац.

Владимир Шекуларац образложио је овогодишњи избор награде „песник, приповедач, романсијер и есејиста Ласло Блашковић је књигом  „Гле! Бедекер једеног лакомисленог Канта“ у свој књижевни опус укључио још једну жанровску компоненту-путопис. И као што је као песник и прозни писац волео да се креће мимо уобичајених књижевних путева, тако је и у књизи путописне прозе Блашковић одлучио да истражује нове изражајне могућности. Оно што читалац Блашковићеве књиге, без обзира на то ком типу читалаца припада, никако не може да мимоиђе у овој књизи је књижевност. „Гле! Бедекер једеног лакомисленог Канта“ је израз уверења да се књиге данас пишу и због тога да се покаже разумевање духа свог времена.“

„ Поезија је као и свако путовање бекство  од личног, а повратак мора бити спор. Читава модерна читалачка доктрина као и живот  заснована је на брзини, до информације као до краја пута морате стићи што пре као да нема чари у одлагању у писму писаном целом руком у порукама које чекају на дну боца бачених у океан у писмима без адресе примаоца. Човек просто путује и не пита за циљ свога пута јер би се у том часу зауставио“ поручио је овогодишњи лауреат Ласло Блашковић.

У овогодишњем програму учествовао је хор и оркестар КУД „Абрашевић“, а Љубин портрет на лицу места је израдио Милан Милосављевић. Поводом овог догађаја је организована изложба у природу „Лауреати у фокусу“.