Мајска седница Скупштине града Ваљева

Почетак » Мајска седница Скупштине града Ваљева » Вести » Мајска седница Скупштине града Ваљева
Пре усвајања дневног реда 9. седнице Скупштине града Ваљева, одборницима се обратио представник „Крушик акумулатора“ Богосав Биљић, који је одборнике и грађане Ваљева упознао са тешком ситуацијом у којој су се нашли радници ове приватизоване фирме у којој је обустављена производња, а зараде нису исплаћене седам месеци, нити је уплаћиван радни стаж у том периоду.
 
„Према финансијском извештају дуг у 2012. години „Крушик акумулатора“ износи око 260 милиона динара, што је изазвало сумњу међу радницима да је дуг вештачки направљен, јер је производња повећана, а руководство одбија послове“, рекао је Биљић и додао: „Радници апелују на државу да преузме фирму и постави законског заступника који ће сачувати предузеће које је једини велики произвођач акумулатора у југоисточној Европи. “ Радници су нагласили да је седиште предузећа у Београду и затражили помоћ Града да се врати у Ваљево.
 
Одборници су усвојили закључак на основу кога ће Град Ваљево затражити од Владе Републике Србије да разматри проблем приватизације предузећа „Крушик акумулатори“ АД, 20. маја ће у Министарству одбране бити организован још један састанак на коме ће се разматрати ситуација у предузећу. Град ће у оквиру својих овлашћења помоћи да не дође до отуђења земљишта у саставу предузећа , површине од скоро три хектара и упутиће се препоруке градским комуналним предузећима да се репрограмирају дугови радника, на основу списка које ће доставити синдикати „Крушик акумулатора“.
 
На данашњој седници Скупштине града престао је мандат одборника Витомиру Митровићу, због преласка на функцију заменика градоначелника. Одборничка група ПОКРЕНИМО ВАЉЕВО – ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије-БК) је именовала за новог одборника Љиљану Рељић.
 
Одборници су на данашњој седници прихватили предлог генералног урбанистичког плана Ваљева, једног од најзначајнијих „кровних“ урбанистичких докумената који је усклађен са Законом и реалном ситуацијом на територији града Ваљева.
 
Приликом претреса предлога првог ребаланса буџета града Ваљева, Жељко Крстић из Одељења за финансије  је рекао на шта се односе измене Одлуке о буџету.
 
„Једине измене се односе на поједине пројекте из обасти водоснабдевања, као што су истраживачка бушотина у Паунама, изградња водовода Ђердапска- Рађево село и Лукавац – Дивци који су првобитно били планирани да се реализују преко ЈКП „Водовод Ваљево“. Овим ребаланском реализоваће се преко ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ што је у складу са Законом о планирању и изградњи, односно Законом о јавној својини. Овим ребаланском буџета нити се повећавају нити смањују планирани расходи који су утврђени првобитном Одлујом о буџету“, рекао је Жељко Крстић, из Одељења за финансије Града Ваљева.
 
Одборници су и ове године, као и сваке претходне, усвојили Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града Ваљева за 2012. годину, као вид благовремене контроле реализације буџета и отклањања евентуалних пропуста и грешака.
Одборници су дали сагласност на измене и допуне програма пословања, због прилагођавања новим законским одредбама ЈКП „Водовод Ваљево“, ЈП за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо- Ровни „Колубара“, ЈП „Дирекција за изградњу“, као и закључак о усвајању измена и допуна програма комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре ЈП „Дирекција за изградњу“, којој су поверени послови на изградњи објеката водоснабдевања у 2013. години.
 
Овом јавном предузећу, као и осталим јавним предузећима и установамам су прихваћена усклађивања оснивачких аката. Измене оснивачких аката су поред Дирекције усвојене и ЈКП „Видрак“, „Полет“, „Водовод – Ваљево“, „Топлана – Ваљево“, „Колубара“, ЈИП „Радио – Ваљево“, Центар за културу.
 
Селимир Манојловић, помоћник градоначелника је рекао да су ове одлуке прављене у складу са препорукама и законима и прокоментарисао примедбе одборника опозиције о нивоу задуживања предузећа, која се овим изменама дозвољавају и о наградама на које ће имати право директори и чланови надзорних одбора јавних предузећа.
 
„Никад се предузеће не може задужити без сагласности оснивача. Награде члановима надзорних одбора проистичу из закона, јер нико не треба да ради без накнаде. Стоји једна чињеница да су наша јавна предузећа у држави у позицији да нико не може пословати позитивно. Какве ми онда можемо да изградимо критеријуме да би то било онако каква је интенција закона? Ми ћемо на скупштинама поводом расправе о годишњим или периодичним извештајима доносити закључке с тим у вези. Кад видимо да је заиста неко нешто добро урадио, онда ће директор добити стимулацију. Како ће на пример „Топлана“ да послује позитивно кад ми у овом граду не можемо да обезбедимо одлуку коју тражи Уредба о ценама. Јер ако то урадимо, грађани то неће моћи да плате. А после кажемо директор „Топлане“ није добро пословао. И за „Водовод“ је иста прича.
Цена је таква, не можемо је повећавати, јер ће доћи представници потрошача. Ових дана „Водовод“ нема довољно пара да купи гориво да возило изађе на терен. Ово што пише у одлуци је обавеза из закона која мора да буде дефинисана, а у конкретним ситуацијама ћемо доносити обавезујуће закључке.“
 
Председник Скупштине др Михаило Јокић је образложио амандман који је поднео, а који се односи на избор директора. „Овај Закон о јавним предузећима који је донет, урађен је на брзину и недоречен је. Највећи проблеми су од члана 25 до члана 34 који говори о избору директора. Комисија за именовање коју треба да формирамо на некој од следећих седница, дато је како се она формира на републичком нивоу. Овај закон истовремено третира три нивоа – републику, регион и град, односно општине. У члану 26 није јасно како се та комисија формира. Комисија када се формира мора да спроведе изборни поступак. У том изборном поступку пише да мора да оцени стручну оспособљеност, знање и вештине и утвруђује резултат кандидата према мерилима прописаним за именовање директора. Биће врашки тешко да то уради комисија. Моја намера је била да овим амандманом помогнем тој комисији, јер се овде нуде различите методе – да то буде усменим разговором, на неки други одговорајући начин и писаном провером. Као просветни радник који се дуго бави тим послом, најлакше је и најобјективније то урадити писаном провером, проверити ту стручну оспособљеност. Ја сам навео које су то области које би један потенцијални директор јавног предузећа морао знати. А то су најновији закони о јавним набавкама, јавним предузећима итд. Због те недоречености и што је у закону најмање простора посвећено овом најнижем нивоу града и општине, многе ствари су недоречене , јер се највише третира Република, односно покрајина. С обзиром на овакав закон какав је донет, ја свој амандман повлачим, али сам желео да кажем да би ситуација која је и овако компликована била још компликованија. Комисија за именовање коју ћемо морати да оснујемо на следећој седници, а није објашњен ни број ни састав на локалу, а речено је каква треба да буде на нивоу Републике, имаће великих проблема.“
 
Сет одлука о ценама воде и канализације, пијачним и услугама ЈКП „Видрак“ коментарисали су представници Организације потрошача Ваљева, који се противе повећању цена воде и канализације.
 
Директор ЈКП „Водовод – Ваљево“ Ђорђе Павловић је образложио да је поскупљење воде и канализације неопходно, како би се ухватио корак са реализованом инфлацијом и оном која је планирана у овој години.
 
„И опет не достижемо ниво инфлације, јер је реализована инфлација за 2012. годину на нивоу 12,2% према подацима Министарства финансија, а планирана инфлација у овој години је 5,5%. У претходној години смо повећали цене својих услуга за 3,5% у априлу. Када се од збира инфлација одузме прошлогодишње повећање, долазимо до 15%. „Водовод“ је подигао кредит код пословне банке за реконструкцију постојења на Пећини, тако да ћемо усклађивањем цена моћи да сервисирамо камату. Иако „Водовод – Ваљево“ није власник овог постојења, али га предузеће користи за прераду воде и на основу њега остварујемо приходе, наша дужност и дужност Града Ваљева је била да то постројење реконструишемо и то је један од послова којим град Ваљево слободно може да се поноси“, рекао је директор „Водовода“ Ђорђе Павловић.
 
Цене комуналних услуга ЈКП „Видрак – Ваљево“ у просеку су повећане за 12%, а пијачне услуге ЈКП „Полет – Ваљево“ за 5,5%.
 
Одлуком о организовању и функционисању цивилне заштите на територији града Ваљева уређује се организација и функционисање цивилне заштите на територији града Ваљева , дужности органа Града у заштити и спасавању, образовање штаба за ванредне ситуације, постављење повереника и заменика повереника цивилне заштите, формирање јединице цивилне заштите опште намене, одређивање оспособљених правних лица за заштиту и спасавање, остваривање личне, узајамне и колективне заштите, финансирање система заштите и спасавања и друга питања из области цивилне заштите.
 
Измена Одлуке о финансирању трошкова вантелесне оплодње омогућава да се старосна граница за жене које ће имати право на финансирање трошкова вантелесне оплодње, уколико испуњавају све остале неопходне услове, помери са 40 на 45 година.
 
Усвојена је Одлука о подизању споменика војнику Стојадину Мирковићу из Горњих Лесковица и образовање одбора за спровођење ове одлуке. Војнику Стојадину Мирковићу који је јуначки погинуо у одбрани касарне код Бјеловара 29.септембра 1991.године заједно са својим старешином, мајором Миланом Тепићем, подиже се споменик у школском дворишту ОШ „Милош Марковић“ Доње Лесковице на кат.парц.бр.1186. КО Д.Лесковице поред већ постојеће бисте Милоша Марковића чије име школа носи.
 
На седници Скупштине града је прихваћен програм о коришћењу средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине Града Ваљева за 2013. годину, као и пренос права управљања на објекту дечјег обданишта „Видра“ у Градцу Установи за децу предшколског узраста „Милица Ножица“.
 
Усвојен је програм подршке за споровођење пољопривредне политике руралног развоја града Ваљева за 2013. годину. Средства за суфинансирање у пољопривреди обезбеђена су у Буџету Ваљева у износу од 20.000.000,00 динара и распоређују се Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Ваљева за текућу годину и то за суфинансирање до 50% садног материјала по садници – 4.000.000,00 динара, за суфинансирање прогнозно извештајне службе – 340.000,00 динара, за суфинансирање контроле подизања вишегодишњих засада – 340.000,00 динара, за унапређење расног састава у говедарству 6.000.000,00 динара, за суфинансирање удружења и задруга – 1.820.000,00 динара, за суфинансирање набавке пластеника до 50% вредности инвестиције максимало 30.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање регистрованих пољопривредних газдинстава која су инвестирала у изградњу система за наводњавање ( изградња бунара у сврху наводњавања) пољопривредних култура до 30% вредности инвестиције а максимално 170.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање набавке опреме за наводњавање пластеника (кап по кап) до 30% вредности инвестиције максимало 10.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање набавке опреме за наводњавање на отвореном пољу за воћарство и повртарство до 30% вредности инвестиције максимало 50.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање набавке музилица, хранилица, појилица и друге опреме за објекте у сточарству до 50% вредности инвестиције максимало 50.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање набавке мрежа за засенчавање и опреме за подизање истог до 30% вредности инвестиције максимало 25.000,00 динара по пољопривредном газдинству, за суфинансирање набавке прикључне механизације у воћарству и повртарству (фреза,атомизер,прскалица,косачица,растуривач ђубрива и др.) до 40% вредности инвестиције максимало 50.000,00 динара по пољопривредном газдинству.
 
Одборници у прихватили и Оперативни план одбране од поплава за воде 2. реда града Ваљева за 2013. годину, закључак о прихватању иницијативе за оснивање Агенције за социјално становање и закључак о усвајању Декларације о генетички модификованим организмима, на предлог одборнице Групе грађана „Победа – др Слободан Гвозденовић“ Раде Јовановић. Усвајањем ове декларације, Ваљево се придружило градовима који ће забранити коришћење, узгој и промет овакве хране.
 

Leave a Comment