Манифестација „Дани купине“ у недељу на Ставама

Почетак » Манифестација „Дани купине“ у недељу на Ставама » Актуелно » Манифестација „Дани купине“ у недељу на Ставама

Традиционална манифестација посвећена купини по 11. пут одржава се у недељу 29. јула на Ставама. У такмичарском делу  учествоваће  двадесетак купињака, а на изложби купине и производа од купина представиће се велики број произвођача, најављено је на данас одржаној конференцији за новинаре тим поводом.

Изложба купина и  њихових производа почиње у 10 сати, свечано отварање манифестације заказано је за 11.30, након чега следи културно – уметнички програм, а проглашење победника и додела награда је у 13.00 сати. Предвиђен је и програм посвећен народном стваралаштву. Организатори су најавили презентацију и дегустација купиновог вина.

Стручне екипе Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево заједно са представницима Месне заједнице већ обилазе пријављене купињаке за такмичење, од којих ће најбољи бити награђени, најавио је члан Савета „Дана купине“ Зоран Лукић. Биће одржани и пратећи програми као што су мини гастро фест, спортске активности – турнир у малом фудбалу, лекарски прегледи мештана и околине за чију реализацију ће се побринути Дом здравља Ваљево.

Град Ваљево је покровитељ ове манифестације која се већ једанаесту годину одржава на Ставама, саопштио је на конференцији председник Савета „Дани купине“ секретар Скупштине града Ђорђе Павловић. „ Купинијада је празник живота на селу, окупљања, дружења и размене искустава произвођача, не само купине већ и другог воћа. Ово је изузетно лепа прилика за дружење, за разговоре и ове године настављамо по програму који смо имали ранијих година, трудећи се да сваке године уведемо неку новину. Град Ваљево као носилац манифестације из године у годину препознаје труд људи из организационог одбора и уопште мештана са Става и препознаје колико је то за њих значајно, тако да је и ове године Град издвојио новчана средства за финансирање ове манифестације“, нагласио је Павловић.

Директорка Туристичке организације Ваљево Ана Марковић је истакла да ће на овој манифестацији бити и изложба домаће радиности, народног стваралаштва, за коју је пријављено око 30 излагача. „Излагачи из Бјељине, Ужица, Лознице, Љубовије и Крупња представиће своје традиционалне производе од купина, посластице, сокове, купиново вино и остале производе. Туристичка организација и град Ваљево подржавају ову манифестацију из године у годину и постоји одлична сарадња и оно што са сигурношћу могу да вам кажем је да су добри организатори и добри домаћини, који ће вас дочекати и добро угостити у недељу. Ставе имају 400 домаћинстава, а 350 се бави производњом купине, што заиста говори да је ова манифестација вредна пажње“, истакла је директорка ТОВ.

Регионална привредна комора Ваљево и ове као и претходних година ангажује се на анимирању привредника и прикупљању средстава од спонзора, рекла је у обраћању новинарима представница Коморе Биљана Вукомановић. Улога Коморе је да повежу привредна друштва и помогну финансијски кроз донаторске поклоне за учеснике у овој манифестацији.

Организатори су позвали грађане да дођу на ову манифестацију у што већем броју. Када дођу биће им у потпуности указано гостопримство, очекује их послужење како доликује уз кафу и слатко од купина, доручак и ручак и изузетно леп и занимљив провод тога дана.