Мања штета од олујног ветра, констатовао Штаб за заштиту од елеменатрних непогода

Почетак » Мања штета од олујног ветра, констатовао Штаб за заштиту од елеменатрних непогода » Вести » Мања штета од олујног ветра, констатовао Штаб за заштиту од елеменатрних непогода
„Након невремена које је у среду погодило ваљевски крај, причињена је штета на стамбеним и економским објектима, усевима, баштама и пластеницима, али не у обиму, како се у први мах мислило“, закључак је Комисије за процену штете од елементарних непогода града Ваљева. Овај закључак је саопштен на данашњој ванредној седници Градског штаба за заштиту од елементарних непогода, који се састао како би се размотриле све информације о невремену које је погодило Ваљево и околину и мерама које је неопходно предузети.
 
Штаб је закључио да се упути допис Радарском центру да убудуће настоји да рано упозори грађане на опасност од невремена, да се настави са чишћењем канала поред пута М4, нарочито у делу, који је у надлежности Путева Србије.
Такође, грађани су позвани да своје пријаве о штети, подносе на припремљеном формулари у згради Градске управе, али и у месним канцеларијама у Попучкама, Илукавцу и Иверку, како би градска Комисија могла да излази на терен, по овим пријавама. На број Центра за обавештавање 985, може се пријавити за контролу квалитета воде из бунара, али само у оном подручју у коме нема градске воде. Узорци воде из бунара биће ипитани од стране Завода за заштиту јавног здравља.
 
Председник Комисије Горан Марјановић информисао је чланове Штаба да је након првог обиласка терена, уочено 10 објеката којима је потпуно уништена кровна конструкција. Они су лоцирани у подручју од Иверка до Ваљевске Лознице дуж регионалног пута М-4 са обе стране. На око 40 објеката, причињена штета на крововима је од 30 до 50%. „Штета на пластеницима и баштама је тотална, док су нешто боље прошли усеви, који су у таквој фази раста, да се може очекивати њихов опоравак. Јечам и пшеница су полегли, кукурузу је омлаћено лишће. На воћним засадима је јак ветар оштетио плодове, а шљива је боље прошла, јер још нема развијен плод “, саопштио је Марјановић.
 
Начелник Одељења за ванредне ситуације Министарства одбране у Ваљеву Милан Михајловић рекао је да је ваљевски крај погодио олујни ветар, какав до сада није забележен у овом крају. Он је саопштио да је Радарски центар на Близоњском вису добро одрадио свој посао, јер су из 45 противградне станице испаљено 225 противградних ракета, чиме је спречена већа штета од града. Михајловић је и на данашњој седници Штаба поновио да је једини начин да се умање штете од временских непогода, да грађани своје објекте граде на прописан начин, да се чисте пропусни канали поред путева и да се на крају, осигуравају објекти и усеви.
 
“Ове године, Србију су погодиле бројне елементарне непогоде и тешко је очекивати да ће Влада Србије имати на располагању већа средства за отклањање последица невремена у ваљевском крају. Након поплава у јужној Србији, Ваљево је наведено као добар пример, јер су правовременим акцијама очишћеним пропусни канали поред путева и канали од река Кривошије и Рабаса, до реке Колубаре, чиме је спречено да наш ркај буде погођен поплавама. Зато се мора наставити са даљим чишћењем канала и речица, нарочито у деловима који су ван надлежности града“, рекао је Михајловић.
 
Директор Електродистрибуције Ваљево Зоран Николиић је саопштио да је штета на електро мрежи релативно мала и да ће до сутра бити потпуно отклоњенаа. Ни директор ЈКП „Водовод“ Селимир Манојловић није пријавио значајнију штету, као ни директор Дирекције за изградњу Ваљева.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, који председава Штабом, рекаоје да ће град одмах помоћи људима чији су објекти за становање оштећени. Он је апеловао на грађање да осигуравају своје обекте, јер је то једини начин да сигурно надокнаде штету која настане услед елемнтарних непогода.
 
Седници Штаба за заштиту од елементарних непогода су присуствовали:
 
1. Зоран Јаковљевић, градоначелник
2. Станко Терзић, заменик градоначелника
3. Јелица Стојановић, Градска управа за друштвене делатности
4. Милан Михаиловић, Министарство одбране (MO) ОВС
5. Зоран Марковић, Регионални центар МО Ваљево
6. Властимир Теофиловић, Рег.центар МО
7. Драган Милутиновић, Дирекција за робне резерве, члан комисије
8. Александар јанковић, Одељење за инспекцијске послове
9. Милан Матић, Дирекција
10. Горан Марјановић, Дирекција за робне резерве
11. Предраг Ђајић, начелник ПУ
12. Горан Тимотић, заменикначелника Одељења полиције
13. Славица Ракић, Ерозија Ваљево
14. Снежана Сојшић, ПЗП ’’Ваљево’’
15. Срђан Живић, ЈП Србијашуме/Борања/Шумска управа Ваљево
16. Зоран Николић, Електродистрибуција
17. Љиљана Рајковић, Завод за јавно здравље Ваљево
18. Мирјана Медуловић Маринковић, Одељење за урбанизам
19. Милош Брајовић, Ватрогасно спасилачка јединица
20. Слободан Павловић, ЈКП ’’Видрак’’
21. Селимир Манојловић, ЈКП ’’Водовод’’
22. Живко Даниловић, МУП РС/ПУ Ваљево
 
 

Leave a Comment