Међу најбољима

Почетак » Међу најбољима » Вести » Међу најбољима

 

Градови Нови Сад, Краљево и Ваљево победили су на такмичењу за упостављање првог међународног рејтинга локалних власти у Србији, које је USAID-ов Програм организовао у фебруару 2010. године на којем се 16 локалних самоуправа надметало у представљању својих финансиских резултата, планова и потенцијaла учесницима на тржишту капитала у Србији. USAID-ов Програм је за најбоље пласиране локалне самоуправе обезбедио успостављање међународног кредитног рејтинга на чијој је изради радила једна од водећих светских рејтинг агенција Moodys Investors Service. Свечано објављивање резултата анализе кредитног рејтинга организовано је јуче у Београду. Свечаности су поред осталих присуствовали и државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић, директор USAID- овог Програма Питер Епстајн, директор USAID Канцеларије за економски развој Џим Стајн, представници Moodys Investors Service Петр Винс и Масимо Висконти, као и градоначелници и представници три локалне самоуправе које су добиле кредитни рејтиг, међу њима и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић са сарадницима.
 
„Једина три града међу којима је и Ваљево, изабрана су за израду кредитног рејтинга и он је стабилан по оцени ове међународне агенције. Сматрам да је ово одличан успех и како су представници Moodys-а констатовали, Ваљево води одговорну политику буџета што се огледа и у транспарентности. Они су анализирали којој динамиком и како се пуни буџет, али и како се средствима управља. Ми смо 2007. године узели један кредит за топлификацију и по садашњем стању не би требало да имамо проблема око његове отплате, а имамо и могућност новог задужења“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић данас на конференцији за новинаре и додао:“Све велике инвестиције се убудуће не могу реализовати из средстава буџета. Неопходни су неки други фондови, кредитне линије по што повољнијим условима, а добијена повољна оцена кредитног рејтинга омогућиће Ваљеву да буде међу првима у бази података која ће бити полазна основа бројним потенцијалним инвеститорима приликом одабира партнера међу локалним самоуправама у Србији“, оценио је Јаковљевић.
 
По оцени једне од водећих светских рејтинг агенција Moodys, B1 рејтинг града Ваљева одражава одговорну политику према буџету и управљања дугом током последње четири године, што је резултирало уравнотеженим финансијским резултатом (текућим суфицитом), нижим нивоом и прихватљивим сревисирањем дуга. Грађани ових градова ће  имати користи од утврђивања кредитног рејтинга тако што ће имати приступ информацијама о квалитету управљања јавним средствима у својој заједници, као и коришћењу средстава која они уплаћују у градски буџет.
Tо ће допринети већем броју приватних инвестиција, побољшати могућности за запошљавање и подстаћи економски развој ових локалних самоуправа.

 

Leave a Comment