Међународна конференција из области осигурања и накнаде штете у Ваљеву

Почетак » Међународна конференција из области осигурања и накнаде штете у Ваљеву » Актуелно » Међународна конференција из области осигурања и накнаде штете у Ваљеву

Овогодишња тродневна међународна конференција из области осигурања и накнаде штете, двадесет друга по реду носи назив „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“ и одржава се у Ваљеву, као и прошле године. На скупу учествују судије, адвокати, професори, истраживачи са Института, стручњаци из осигуравајућих компанија и привредних друштава. То довољно говори о значају који је ова конференција постигла за више од две деценије редовног одржавања. Удружење за одштетно право, које је највише заслужно за организацију и стабилност овог саветовања, као и Институт за упоредно право и Правосудна академија, доприносе да чланци и закључци са овог саветовања имају утицај не само на законодавство и судску праксу, већ и на свест о значају осигурања и науке о штети. Наука о осигурању, као и наука о штети, у свакој држави, треба да представљају најважније стратешке области.

Овогодишње саветовање је међународно и окупља велики број учесника из иностранства, односно из Пољске, Аустрије, Норвешке, Мађарске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије. Ово саветовање превазилази регион, односно, бивше републике СФРЈ и шири се на територију и северне Европе. То значи да у области осигурања и штете, морају да се користе искуства других земаља, без обзира о којој врсти осигурања се ради, односно, без обзира  на област у којој одређена врста штете може да настане. Чињеница је да је Европа један јединствени и невелики простор, кад су у питању многе области, па, тако и осигурање, као и питање настанка и накнаде штете. Самим тим, одредбе законодавства и пракса свих земаља мора се овде узети у обзир, без обзира на њихову економску снагу и дужину развоја осигурања и науке о штети у одређеној земљи.

Ову међународну конференцију је и ове као и претходне године подржао град Ваљево, на чему су му организатори и учесници бескрајно захвални.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је гостима пожелео добродошлицу по други пут у град на Колубари и истакао да ће се трудити да овај научни скуп постане традиционалан у граду Ваљеву.

„Задовољство ми је да се по други пут у Ваљеву одржава један овако велики скуп из области осигурања и наплате штете. Ово је један традиционални скуп на коме  учествује доста људи, представника земаља које су већ чланице Европске уније и  изузетно је значајно што су ту људи са простора бивше Југославије, као и наравно наши пријатељи из Мађарске, Пољске, Норвешке, Аустрије, тако да је то једна изузетно занимљива тема, чини ми се за правнике, али и за  шири аудиторијум, с обзиром да је Србија кандидат за члана Европске уније. Мислим да ће правници и људи који се уопште баве и управом имати шта да науче на овом скупу. Овакав један скуп, пре свега, из једне занимљиве и животне области доказује чињеницу, која чини ми се потпуно тачна, да право треба да служи животу, а не живот праву. Желим учесницима успешна предавања и изражавам задовољство што се овакав један скуп одржава у Ваљеву. И на крају желим вам срећан рад и угодан боравак у нашем граду“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Наравно у овој години ћемо  посветити пажње многим питањима везаним пре свега за оно што наше законодавство регулише у Закону о облигационим односима, ту мислим на накнаду штете као и на осигурање, у ишчекивању новог Грађанског законика који верујем да ће  бити убрзо донесен и који ће дефинисати многа битна питања везана и за штету и за осигурање. Међутим, мало ћу пажњу да усмерим ка осигурању и ка неким битним питањима о којима смо причали и прошле и причаћемо и ове године, а то се тиче практично комлетирања законодавства у нашој земљи које треба да регулише не само врсте осигурања које су најчешће присутне у нашој земљи, а то су обавезна осигурања, већ и друге врсте осигурања. Мислимо да управо доношењем Грађанског законика у Србији ове или следеће године ће се комплетирати и други закони чије измене и допуне очекујемо. Ту пре свега  мислимо на  закон о обавезном осигурању  у саобраћају  као и на закон о осигурању“, истакао је директор Института за упоредно право Владимир Чоловић.

„Пре три године изабран сам да будем члан Европске академије наука и уметности  у Салцбургу где се налази преко 3000 интелектуалаца из читавог света. Мој задатак је  да овде на Балкану испитам шта је потребно у области осигурања. Ја већ радим преко 40 година у области осигурања и редован сам  професор на Правном и Економском факултету у Србији и у Аустрији. Практично сам радио у многим компанијама, а овде имате и компаније из Аустрије и сада је потребно да ми знамо какво ће осигурање у будућности изгледати. Клима,обновљива енергија имају велики утицај зато што се дешавају оркани, јаки ветрови, тајфуни, имате поплаве, да се одједном измени клима, примера ради у децембру је вруће, а око Ускрса је хладно, тако да морамо гледати не само да решимо те одштете него превентивно да делујемо, да није више битно само да се чека осигурање када се догоди штета, већ ће превенција бити јако важна и то морамо пренети овим људима овде да би они имали мање штете него до сада“, истакао је у свом обраћању академик Волфганг Рорбах .

Здравко Петровић, председник Удружења за одштетно право је нагласио следеће: „Ево по други пут смо у Ваљеву на 22. међународном научном скупу за накнаду штете. И ове године као и прошле имаћемо значајне теме које су везане за осигурање пре свега оно што вам је рекао професор Волфганг, а покушавамо да кроз саветовање проширимо свест о нужности осигурања како наших пољопривредних произвођача, тако и људи уопште. То иде мало теже, али ипак ћемо доћи до тога да свако домаћинство у Србији има полису осигурања имовине, куће, стана, а да сада не идемо толико далеко да ће требати да има и животно осигурање. По питању накнаде штете има читав низ проблема са којима се сусрећемо, постоје нове тенденције о накнади пре свега нематеријалне штете, шири се дијапазон накнада штете везано пре свега за различите облике дискриминације, за рехабилитацију неправедно осуђених лица итд. Око свега тога треба едуковати пре свега младе кадрове у правосуђу, а онда и ове старије да понове оно што смо већ савладали али смо можда заборавили“.

Драган Обрадовић је у име домаћина поздравио скуп и пожелео добродошлицу. Добродошлицу је пожелео и у име Правосудне академије и истакао да ће Правосудна академија  и даље наставити да буде партнер заједно са Институтом за упоредно право и одштетно право  и да жели да више судија буде укључено у овај програм него што је до сада.