Међународна конференција о безбедности саобраћаја

Почетак » Међународна конференција о безбедности саобраћаја » Вести » Међународна конференција о безбедности саобраћаја

 

На Дивчибарама је јуче почела  8. Међународна конференција о безбедности саобраћаја на локалном нивоу, која ће трајати до суботе, 20. априла. Овај традиционални стручни скуп реализује се након седам успешно одржаних конференција и у оквиру Деценије акције за безбедност саобраћаја на путевима 2011-2020, коју је покренула Генерална скупштина Уједињених нација својом резолуцијом.
 
На 8. међународној конференцији, са преко 300 учесника, представљају се  најновији радови еминентних стручњака из Европе, а посебно из региона, као и практична искуства у суочавању са изазовима ризика у саобраћају.
 
Домаћин конференције је Град Ваљево, а организатори су: Криминалистичко полицијска академија из Београда, Саобраћајни факултет из Београда , Факултет техничких наука из Новог Сада, Глобално партнерство за безбедност саобраћаја, Удружење за безбедност саобраћаја Србије, Организација за безбедност саобраћаја и медије, Traffic Safety Gropu, BBN Congress ББН Цонгресс Манагемент.
 
Конференција се организује уз подршку:  Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова – Управе Саобраћајне полиције,  Министарства за саобраћај, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе,  Министарства правде и државне управе.
 
Конференцију ју је отворио помоћник министра саобраћаја Саша Мирковић који је нагласио значај оваквог скупа за побољшање безбедности саобраћаја. „Један од аспеката безбедности саобраћаја су и путеви, а стање пута којим смо данас дошли до Дивчибара је веома лоше и већ у понедељак ћу са представницима републичких институција за путеве разговарати о томе“, рекао је Саша Мирковић, отварајући Конференцију.
 
Помоћник градоначелника Ваљева Селимир Манојловић је истакао да је градско руководство свесно значаја једне овакве конференције која се одржава на територији Града и која сваке године угости најзначајније представнике институција  и стручњаке из области безбедности саобраћаја из Србије, али и из других земаља региона и Европе.
 
„Ово је прилика да из прве руке чујемо о новинама у једној од најважнијих области – безбедности саобраћаја, али и да промовишемо Дивчибаре и Ваљево. Град Ваљево је свестан значаја улагања у унапређење саобраћаја и морам истаћи да се из буџета Града издваја значајан новац за саобраћајну инфраструктуру, али и за образовање најмлађих учесника у саобраћају“, рекао је помоћник Селимир Манојловић на отварању скупа.
 
Првог дана Конференције, представио се и Град Ваљево. Привредну слику Града и могућности за улагање гостима је предочио Стаменко Свитлица, начелник Одељења за привреду, урбанизам и комуналне послове, а туристичку понуду Ваљева и околине Драгица Чанковић, директорка Туристичке организације Ваљева. Конференцији је присуствовао и члан Градског већа задужен са безбедниост саобраћаја Добросав Јанковић. Чланови КУД „Ђердан“ су гостима представили сплет игара из Србије.
Запажена предавања о стању у области безбедности на путевима ваљевског краја имали су Зоран Јевђенић, начелник Саобраћајне полиције Полицијске управе Ваљево и Радисав Милетић, саобраћајни инжењер и члан Комисије за безбедност града Ваљева. Он је представио шта је све Град Ваљево предузео у овој области, нарочито кроз рад Комисије за безбедност  и истакао да се годишње прикупи између 12 и 15 милиона динара од наплаћених саобраћајних казни.
 
Представници „Горења“ су уручили 1500 свитаца- зелених, светлећих привезака који ће бити подељени деци на сеоском подручју. Овај пројекат реализује Правни центар за децу и малолетнике у сарадњи са Школском управом Колубарског округа, која ће светлеће привеске дистрибуирати ђацима са сеоског подручја. Донацију је примио начелник Школске управе Верољуб Лазаревић.
 
На Конференцији ће бити приказани и резултати традиционалних истраживања ризика у саобраћају и расподела ризика по локалним заједницама у Србији, али и сличних истраживања из других земалја. Пажња ће бити посвећена и приказивањупраксе примене мера и активности локалних заједница, чиме ће се још једном указати на њихов значај и улогу у унапређењу безбедности саобраћаја на путевима.
 
Скуп предстваља прилику и за упоредну анализу различитих модела организације и функционисања заштитног система безбедности соабраћаја у локалној заједници, као и модела финансирања активности на локалном нивоу.
 
Данас поподне, организован је обилазак Ваљева за све учеснике скупа. Имаће прилику да обиђу Бранковину, Народни музеј, Муселимов конак, као и центар града.
 

 

Leave a Comment