Међународна конференција „Привлачење индустријских инвестиција и реиндустријализација данас у Ваљеву

Почетак » Међународна конференција „Привлачење индустријских инвестиција и реиндустријализација данас у Ваљеву » Вести » Међународна конференција „Привлачење индустријских инвестиција и реиндустријализација данас у Ваљеву
У Ваљеву је данас одржава четврта по реду међународна конференција на тему реиндустријализације,привлачења инвестиција и програма подршке привреди. Конференцију је отворио градоначелник Ваљева Станко Терзић, који је пожелео да град Ваљево крене стопама европских градова у развоју, а учесницима добродошлицу и успешан рад. „Потрудићемо се да будемо добри домаћини, а да сви ви понесете лепе утиске из нашег града“, поручио је учесницима конференције градоначелник Терзић.
 
Учесници конференције су партнерски градови на овом пројекту из Пољске, Чешке, Словачке, Француске, Немачке и Словеније.
 
Град Ваљево од октобра 2014. године учествује у међународном пројекту – Мрежа индустријских заједница: Грађанско друштво за реиндустријализацију Европе у оквиру Програма “Европа за грађане”. Пројекат се финансира из фондова Европске уније.
Носилац пројекта је ДЕЛТА ПАРТНЕР из Пољске, а Град Ваљево учествује као партнерски град на пројекту.Пројекат се реализује до јануара 2016. године, а предвиђено је да се током ове и почетком 2016. године одржи 7 састанака, конференција на различите теме у 7 партнерских градова, учесника на пројекту.
 
Већ су одржане конференције у три града. У јануару 2015. одржана је конференција у граду Јастшембје-Здрој, Пољска, на тему «Развојна стратегија за индустријске градове». У марту је у Приевидзи, у Словачкој, одржана конференција на тему «Одрживи развој за индустријске градове». Од 7. до 10 маја у Француској, у граду Туркоан одржана је трећа међународна конференција на тему реиндустријализације и корпоративне друштвене одговорности.
До краја пројекта планиране су и конференције у Ибенбирену, Немачка, у Велењу, Словенија, и у граду Хавиров у Чешкој Републици.
 
Резултат пројекта је да се створи међусекторска мрежа између индустријализованих градова, партнерских градова на пројекту, у којој ће партнери моћи да размењују знања, искуства и добре праксе о питањима индустријализације и реиндустријализације, подршке привреди, привлачењу инвестиција, као и да успоставе и унапређују сарадњу на пројектима од заједничког интереса и да конкуришу за средства код фондова Европске уније.
 
Конференција се састоји из два дела – два панела. Први панел се бави моделима и искуствима привлачења инвестиција у граду Ваљеву и Србији, док други панел говори о програмима подршке привреди, доброј пословној клими и реиндустријализацији.
 
Представник Делта Партнера Михал Потоплак из Пољске је истакао да су искуства разнолика и да су специфична за сваки град.
 
Упознавање са стањем привреде у овим градовима и могућности међусобне сарадње у коришћењу Европских фондова за развој привреде су управо циљеви оваквих скупова.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је мишљења да би Ваљево ово могло да искористи за нову индустријску зону.
 
На конференцију су учествовали поред највиших градских и општинских функционера градова учесника и представници Министарства финансија Републике Србије, Наледа и НВО.
 
 

Leave a Comment