Међународна научна конференција на тему „Друштвени развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ“

Почетак » Међународна научна конференција на тему „Друштвени развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ“ » Актуелно » Међународна научна конференција на тему „Друштвени развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ“

По други пут у граду на Колубари се одржава Међународна научна конференција, где ће бити представљени радови аутора из десет држава, а очекује се и присуство три аутора из иностранства. Тема конференције је „Друштвени развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ“.Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић се обратио присутнима, пожелео им добродошлицу и успешан рад.

„Драго ми је да ћу отворити другу конференцију посвећену безбедности у разним областима живота и уопште у друштву и то би требало да постане традиција, а пре свега моја интенција је увек била да Ваљево буде један град који ће окупљати паметне и умне људе и да ће овакве конференције  и саветовања  пре свега помоћи људима који су стручни за ове области, али исто тако и људима који живе и раде у овом граду у разним сегментима друштва од управе, правосуђа, полиције и слично. Ми смо увек били град који је имао одличне школе и врло запажене појединце и у светлу ових догађаја кад погледате шта се све дешава, поготово овај инцидент са избацивањем из лектире Десанке Максимовић, чини ми се да нас још више обавезује да апсолутно пружимо људима сваку могућност да што више сазнају и да се што више усавршавају. Уосталом Ваљево је град који је чини ми се први подигао споменик познатој песникињи и то је урадио вероватно и најомиљенији градоначелник у последњих 30, 40 година Слободан Ђукић, први директно  изабран градоначелник града Ваљева и заиста можемо да будемо срећни и задовољни што имамо споменик једној таквој песникињи и што смо имали једног таквог градоначелника. Мислим да ће и следећа конференција о самој безбедности бити још интересантнија поготово у светлу свог овог дешавања око инфекција вируса Сарс – Ков – 2 у свету, где многе ствари остају неразјашњене и такве силе као и најјача светска држава Америка још увек нема одговор на који начин је тај вирус настао, да ли је створен тамо где они мисле, или  је то заиста онако како СЗО тврди. Мислим да је поготово у том светлу изузетно битно да разговарамо о безбедности, о економији и да једноставно имамо рационалне приступе и праве параметре шта је оно што модеран свет очекује у неким наредним деценијама“, рекао је градоначелник Гвозденовић.Учесницима се обратио и академик проф. др Слободан Нешковић, председник Научног комитета конференције.

„Тема је више него актуелна, а то је друштвени развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ. Ми окупљамо негде око 500 академских радника, разних професора који су ангажовани у овој тематици. Ми ову тематику и све друге кроз претходних 100 конференција разматрамо мултидисциплинарно, односно вишедимензионално, што значи са много аспеката. Ми смо први у овој држави и региону, можда и шире одржали научну конференцију где су учестовали медицински стручњаци, који су разматрали и Ковид 19. Оно што такође желим да кажем јесте да је наша држава положила испит, јер је спровела све активности на обуздавању пандемије Ковид 19 и елиминисање крупних последица. Ми ћемо у дводневној конференцији покушати да универзалним приступом реализујемо конференцију и обрадимо темат који је од есенцијалног значаја за овај регион и републику Србију“, нагласио је проф. др Нешковић.Мирољуб Милинчић редовни професор Географског факултета Универзитета у Београду, а истовремено и већ пет година обавља функцију директора Центра Руског географског друштва у Србији је у свом обраћању рекао да се нада да је ово почетак једне плодоносније и плодотворније сарадње са Градом. Миличић је један од предавача конференције на тему утицај акумулације Стубо-Ровни, позитивне и негативне ствари, потенцијали и ограничења.Техничи организатор и партнер данашње међународне конференције је и Удружење одбор за људска права Ваљево.„Град Ваљево је препознао важност овакве међународне конференције и већ другу годину за редом даје пуну подршку за реализацију овакве активности. Ми ћемо све учинити  да се у техничком и организационом смислу сви учесници осећају пријатно ова наредна два дана. Нажалост ситуација око Корона вируса је мало променила структуру учесника конференције. Прошле године смо имали један сјајан међународни скуп са шест земаља региона и Европе што је од великог значаја за град и за Ваљево као туристичку дестинацију“, рекао је Александар Перовић, извршни директор Удружења одбор за људска права Ваљево.