Међународна научна конференција у Ваљеву

Почетак » Међународна научна конференција у Ваљеву » Актуелно » Међународна научна конференција у Ваљеву

У Ваљеву се одржава тродневна Међународна научна конференција на тему: „Друштвено-економски развој и безбедност заједнице са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ“ oд 18. до 20. априла у хотелу „Омни. Организатор ове конференције је Центар за стратешка истраживања националне безбедности ЦЕСНА Б из Београда и Интернационални Универзитет из Травника БиХ  у сарадњи са градом Ваљевом, Одбором за људска права Ваљево и високообразовним институцијама.

Конференција има за циљ научно сагледавање најзначајнијих постулата друштвено-економског развоја и безбедности локалне заједнице са акцентом на град Ваљево, са друштвеног, безбедносног, техничког, еколошког, организационог, етичког, образовног, медијског и других аспеката. На конференцији учествују представници академске заједнице, државних институција и привредних субјеката, еминентни стручњаци из земље и иностранства..

Учеснике ове Међународне научне конференције на отварању је поздравио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

“Велика ми је част и задовољство да вас поздравим овде, баш у Ваљеву и да баш у овом граду буде одржан један овакав значајан научни скуп на тему која је изузетно експлоатисана и изузетно значајна у сваком друштву. Ваљево је град велике традиције, Ваљево је значајан историјски град у Србији и Ваљево је град који жели, а богами и на добром је путу да постане модеран европски град. Мислим да су теме на овом симпозијуму изузетно значајне и мене лично као лекара највише интересује проблем екологије, јер свакако то је проблем који је у свим друштвима присутан и проблем који ЕУ изузетно потенцира, управо из разлога што је животна средина развојем друштва и развојем индустрије прилично нарушена. Наравно да има и других интересантних и значајних тема. Има и тема које се провлаче кроз медије као што је на пример корупција и које фактички заокупљају пажњу многих. Биће ми изузетно задовољство да погледам овај Зборник радова а поготово теме које се односе на Ваљево.

Драго ми је да су овде присутни и учесници из бивших југословенских република, поготову што овај Регион Западног Балкана и бивше Југославије је безбедносно изузетно значајан и интересантан за велике силе које су увек желеле да доминирају овим простором,тако и сада, али оно што је најбитније у овом тренутку је да се сачува мир и стабилност не само  Србије већ и целог региона, јер све што се дешава у другим бившим југословенским републикама, сада самосталним државама, рефлектује се и на Србију, а поготову што имамо једно горко искуство које смо прошли пре више деценија ,распад велике државе са свим последицама које су нажалост сада видљиве. Али свакако једно искуство које може да нам пружи путоказ како и шта треба да радимо у будућности и на који начин треба да се понашамо када је узајамни живот и чини ми се сарадња која је неопходна у региону у питању“, истакао је у свом обраћању градоначелник Гвозденовић.

Градоначелник се у кратким цртама осврнуо и на распад велике државе и додао да је сигуран да после свега што се дешавало у модерном свету мора да се води рачуна не само о безбедности своје државе већ и о колективној безбедности, јер никада више не треба да се понови она несрећа коју смо сви прошли.

И на самом крају градоначелник Гвозденовић је пожелео учесницима успешан рад, пријатан боравак у граду Ваљеву  и виђење наредне године.

Проф. др Слободан Нешковић је поздравио уважене пријатеље, цењене учеснике ове 97. по реду Међународне научне конференције.

„Поздрављам вас у име 537 чланова и  сарадника Центра за стратешка истраживања националне безбедности и обавештавам вас да ова тродневна конференција је континуитет нашег ангажовања и рада у контексту реализације наших програмских опредељења. Програмска опредељења Центра за стратешка планирања су креирање и конципирање недостајућих стратегија на националном нивоу, пре свега Републике Србије али и допринос побољшању стратегије националног интереса  Републике Србије. Наш Центар је до сада издао 26 зборника радова, а испред нас је 27. књига Зборник радова. Велико ми је задовољство да ову конференцију данас отварам у присуству наших пријатеља из различитих земаља Суб Региона Западног Балкана али и шире заједнице при чему разматрамо тему која је универзална а то је  Друштвено-економски развој и безбедност заједнице, али овога пута са акцентом на град Ваљево и Колубарски округ. У предговору који сам писао, јасно сам дао до знања ми из Центра подржавамо актуелну власт у Републици Србији и изузетно ценимо и уважавамо напоре, енергију и одговорност председника државе. При томе отворени смо за сарадњу и поптпуно јасно дефинисани и конципирани у смислу помоћи подршке креирању стратешких докумената које ова држава нема. При томе остварујемо и значајну међународну сарадњу.“ истакао је проф. др Слободан Нешковић.

На почетку скупа обратили су се академик проф. др Раденко Круљ, проф. др Зоран Цветковић, проф. др Мирсад Имамовић, проф. др Бранислав Симоновић и начелник Градске управе Лајковац Живорад Бојичић.