Међународни дан права јавности да зна

Почетак » Међународни дан права јавности да зна » Вести » Међународни дан права јавности да зна

Поводом Међународног дан права јавности да зна,  Град Ваљево је и ове године био у најужем избору за признање из области доступности информација од јавног значаја, које додељује Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Коалиција НВО за слободан приступ информацијама, НУНС, ОЕБС и УНДП, уз учешће великог броја представника медија, органа власти, као и чланова дипломатског кора.

На свечаности која је данас одржана у Београду, додељена су признања државним институцијама које су оствариле највећи напредак у овој области.

Признање за допринос у остваривању права на доступност информација од јавног значаја, у категорији органа јавне власти локалне самоуправе, ове године је припало општини Параћин. Представницима Народне скупштине Републике Србије, Скупштине АП Војводина, Завода за интелектуалну својину и Основног суда у Пожаревцу додељена су признања за допринос остваривању слободе приступа информацијама.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је изјавио да је Ваљево и ове године добро радило у области доступности информација од јавног значаја, али да по пропозицијама не множе две године за редом добити признања:

„И ове, као и четири претходне године од када у Србији обелажавамо овај дан, подсетићу на то да има евидентних резултата у примени Закона о слободном приступу информацијама, али да има и много, углавном непотребних, проблема и да нам зато укупна ситуација не даје право да будемо задовољни. Ипак, на данашњи дан, који више од сто земаља света обележава на сличан начин, има смисла одати признање напорима и резултатима оних органа власти који квалитетно унапређују своје односе са јавношћу.“  

Добрим пласманом Ваљева  настављен је тренд из претходних пет година, када се Град увек налазио у најужем избору, али и прошле године, када је освојио ово признање.

Послове самосталног стручног сарадника за приступ информација од јавног значаја, у Ваљеву од 2006. године успешно обавља Вукајло Ненадовић, који је протеклих година, у сарадњи са градским службама одговорио на 350 захтева грађана.

Међународни дан права јавности да зна установљен је 2002. како би се промовисало основно право јавности на приступ информацијама органа јавне власти. Церемонију на којој су  уручене награде организовала је Мисија ОЕБС-а у Србији, повереник за информације од јавног значаја, Независно удружење новинара Србије и Коалиција невладиних организација за слободан приступ информацијама.

Тај дан у Србији се обележава од 2005. године, када је успостављена институција повереника за информације од јавног значаја.

Свечаности у Привредној комори Србије присуствовали су  и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и заштитник грађана Саша Јанковић. 

Leave a Comment