Међународни експерти у области палијативног збрињавња код градоначелника

Почетак » Међународни експерти у области палијативног збрињавња код градоначелника » Вести » Међународни експерти у области палијативног збрињавња код градоначелника
Градоначелник Ваљева Станко Терзић разговарао је са државним секретаром Министарства здравља др Перишом Симоновићем, др Џоном Илијем из САД, вођом пројекта „Развој палијативног збрињавања у Србији“ и међународним експертима за моделе палијативног збрињавања др Мајклом Нејлором и др Стивеном Хантером из Велике Британије, који бораве у Ваљеву поводом одржавања радионице о теми „Модели пружања услуга палијативног збрињавања у Србији“. Овај стручни скуп организовали су Министарство здравља Републике Србије у оквиру  пројекта који финансира Европска унија под називом „Развој палијативног збрињавања у Србији“ и ваљевски Здравствени центар.
 
Састанку код градоначелника, осим државног секретара и међународних експерата из ове области, који су уједно и предавачи на радионици, присуствовали су народни посланик Ђорђе Милићевић, као и представници Републичког фонда за здравствено осигурање.
 
Градоначелник Терзић овом приликом говорио је о инвстиционим угагањима у унапређење услова у здравственом систему у Ваљеву, плановима и указаним потребама, као и о реализованим пројектима уз подршку фондова ЕУ, републичког и градског буџета.
 
„У протеклом периоду уложена су значајна средства у набавку нове опреме у Болници али и у реализацију важних пројеката који су подразумевали реконструкције и доградње како би простор био функционалнији. Само у прошлој години захваљујући издвајањима из републичког и градског буџета реконструисан је Ургентни центар, такође из истих средстава је реконструисан и трећи спрат Дома здравља. Болица у Ваљеву је постала важан центар не само за Колубарски округ већ и шире када је реч о прегледима на скенеру и магнетној резонанци, располажемо са квалитетним медицинским кадром који прате најновија медицинска достигнућа“, рекао је овом приликом градоначелник Терзић и изразио очекивање да ће Министарство здравља и у наредном периоду подржавати пројекте који ће се реализовати у Ваљеву.
 
Државни секретар Периша Симоновић истакао је овом приликом да је значајна чињеница што се стручни скуп на овом нивоу одржава баш у Ваљеву и да ће преко 50 еминентних стручњака имати прилику да по први пут у Србији чију предавање реномираних међународно признатих експерата за моделе палијативног збрињавања.
 
„Град Ваљево може да се похвали тиме да има палијативну јединицу у Болници и да има тим за палијативно збрињавање у Дому здравља, као и службу за кућно лечење“, оценио је државни секретар Симоновић и истакао да је од посебног значаја и Ангио-сала која успешно ради у ваљевској Болници и збрињава велики број пацијената и то на територији од Ужица до Шапца.
 
На састанку код градоначелника вођа пројекта „Развој палијативног збрињавања у Србији“ др Џон Или, говорио је о значају програма обуке из ове области медицине, о плановима да се на Медицинском факултету уведе предмет палијативног збрињавања, али и о могућностима даљег развоја овог програма у сарадњи са Владом Србије и ресорним министарством у циљу да палијативно збрињавање буде доступно свима, а програм одржив.
 
Након састанка у Градској кући градоначелник Терзић учествовао је на конференцији за новинаре која је организована у Здравственом центру поводом одржавања овог стручног скупа. 

Leave a Comment