Међурегионална сарадња Интернационалне полицијске асоцијације

Почетак » Међурегионална сарадња Интернационалне полицијске асоцијације » Актуелно » Међурегионална сарадња Интернационалне полицијске асоцијације
SegedinSegedin1segedin2segedin4segedin5segedin8segedin17segedin18segedin19segedin20

Помоћник градоначелника града Ваљева Мирослав Пимић, председник Интернационалне полицијске асоцијације секција Србија регија Ваљево Горан Тимотић, представници Полицијске управе Ваљево и града Ваљева, били су у једнодневној посети у Суботици и Сегедину, поводом реализације програма дугогодишње међурегионалне успешне сарадње Интеранционалне полицијске асоцијације (ИПА).

За помоћника градоначелника Мирослава Пимића, председника Интернационалне полицијске асоцијације секције Србија регије Ваљево Горана Тимотића и представнике Полицијске управе Ваљево и града Ваљева, приређен је пријем у центру ИПА секције Србија регије Суботица. На пријему је председник ИПА секције Србија регије Суботица Александар Рајновић упознао делегацију из Ваљева са циљевима Интеранционалне полицијске асоцијације, са посебним акцентом на дугогодишњу успешну сарадњу између ИПА регија Србије и Мађарске приликом решавања тешких кривичних дела. Председници две регије Суботице и Ваљево, Рајновић и Тимотић, разговарали су овом приликом о могућностима додатног унапређења сарадње.

За делегацију из Ваљева, након Суботице, приређен је пријем у Интернационалној полицијској асоцијацији жупаније Чонград са седиштем у Сегедину у Мађарској, чији је председник генерал Andraš Palicz. Он је овом приликом говорио о интензивној и успешној међународној сарадњи припадника полиције између две суседне регије Чонград и Суботице. Како је у разговору истакнуто, захваљујући успешној реализацији заједничких активности у последњих неколико година, решено је низ тешких кривичних и других дела.

Помоћник градоначелника Мирослав Пимић покренуо је овом приликом иницијативу да се потпише Споразум о сарадњи између мађарске ИПА жупаније Чонград и српске ИПА регије Ваљево. Пимић је истакао значај реализације заједничких активности припадника полиције Мађарске и Србије, што доприноси унапређењу стабилности у региону.

Делегација из Ваљева присуствовала је и обележавању Дана града Сегедина 20. маја, где је тим поводом у ужем градском језгру уприличено низ атрактивних програма који негују богату културну баштину Мађарске.

Иначе, Интеранционална полицијска асоцијације (ИПА) је највећа полицијска организација на свету, окупља преко 400.000 чланова из 60 земаља света а формирана је 1. јануара 1950. године. ИПА је заснована на принципима чије темеље чине одредбе Декларације о људским правима Генералне скупштине Уједињених нација. Регистрована је на темељима својих циљева при Уједињеним нацијама и Савету Европе, као и Организацији Америчких држава са саветодавним статусом као међународна организација која одржава оперативне везе са УНЕСКО-м и ЕУРОПОЛОМ. То је међународна струковна организација полицајаца, како активних тако и пензионисаних.  Циљеви организације су размена професионалног искуства, подстицање сарадње између земаља чланица, реализација социјално-хуманитарних активности, културне и спортске сарадње. ИПА секција Србија је 2007. године у Балатону (Мађарска) гласовима свих земаља учесница, примљена у пуноправно чланство.