Меморијални шаховски турнир „Селимир Манојловић“

Почетак » Меморијални шаховски турнир „Селимир Манојловић“ » Актуелно » Меморијални шаховски турнир „Селимир Манојловић“

Меморијални шаховски турнир „Селимир Манојловић“ одржаће се од 27. јуна до 3. јула у хотелу „Гранд“ у Ваљеву. Овај турнир, који се други пут организује у част некадашњег помоћника градоначелника Ваљева и дугогодишњег шаховског радника Селимира Манојловића, биће отворен у 15.45, а у 16 часова почињу први мечеви.

„Турнир ће отворити градоначелник др Слободан Гвозденовић, чији је отац био истакнути шахиста“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Милорад Илић, председник Скупштине града Ваљева и предсеник Организационог одбора турнира.

„Турнир је сећање на нашег прерано преминулог Селимира Манојловића, истакнутог градског функционера и дугогодишњег шахисту и такмичара Шаховског клуба „Крушик“, али и функционера Шаховског савеза Србије и Шаховског савеза Ваљева. Турнир смо уврстили у сталне градске манифестације и циљ је да добијемо један леп и квалитетан шаховски турнир у Ваљеву“, рекао је Милорад Илић.

Секретар Спортског савеза Ваљева Радомир Симић је рекао да ће учествовати 10 такмичара на турниру који се рејтингује код Међународне шаховске федерације ФИДЕ и на њему се могу остварити критеријуми за међународне титуле.
Selimir Manojlovic
„У односу на прошлу годину, турнир је јачи по квалитету играча. Наступиће и један квалитетан играч из Кине, који има само 16 година. Позивам све заинтересоване Ваљевце да присуствују овом турниру, јер ће имати шта да виде и да се подсетимо шаховског радника Селимира Манојловић“, рекао је Симић.

Душан Стојановић из ШК „Крушик“ је истакао да ће на турниру наступити квалитетни играчи, међу којима је и један од најбољих играча ,Ваљевац Михајло Стојановић.
„Милош Станковић и Никола Радовановић су млади играчи, док је Милан Лукић са Селимиром Манојловићем, док су студирали у Бања Луци, играо шах. Милан Лукић је југословенски велемајстор. Из Ваљева је велемајстор Владимир Костић. Имамо доста играча из региона. Прво коло почиње у 16 часова и игра се девет кола. У уторак и петак ће се играти по два кола, у 9 и у 16 часова. Свим осталим данима играће се по једно коло од 16 часова“, рекао је Стојановић.

У име породице Селимира Манојловића организаторима турнира се захвалио његов син Владимир Манојловић: „Свима се захваљујемо што су подржали овај турнир и омогућили да из године у годину буде све квалитетнији. Указао бих на чињеницу да на овом турниру учествују перспективни, млади играчи, који поред искусних играча из Србије и иностранства, могу да се боре са најбољима.“

Покровитељи турнира су град Ваљево и Шаховски савез Србије, а средства која је определио град Ваљево ће се реализовати преко Шаховског клуба „Крушик“, чији је дугогодишњи члан био Селимир Манојловић.