Милион динара за опремање дневног боравка деце ометене у развоју

Почетак » Милион динара за опремање дневног боравка деце ометене у развоју » Вести » Милион динара за опремање дневног боравка деце ометене у развоју
Државна секретарка Министарства за државну управу и локалну самоуправу Сања Чековић уручила је данас решење о додели милион динара за реализацију пројеката адаптације и опремања дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, којим је Ваљево конкурисало по јавном позиву тог министарства за расподелу средстава од игара на срећу.
 
„Усвајајући буџет града Ваљева за 2009. годину определили смо 10.300.000 динара за спровођење стратешког програма социјалне заштите. Кључне две ставке у том програму су функционисање Клуба за младе и особе са инвалидитетом и програма спровођења дневног боравка за децу и младе ометене у развоју. За те програме смо опредили скоро седам милиона динара и конкурисали смо за средства које Министарство за државну управу и локалну самоуправу обезбеђује из остварених прихода од игара на срећу. Нама су та средства значајна, јер ће за толико бити релаксиран градски буџет, а и то је добар пример сарадње локалне самоуправе и министарства. Овај пројекат финансирају и донатори који су обезбедили око 2.800.000 динара“, рекао је заменик градоначелника Станко Терзић.
 
„У оквиру конкурса које наше министарство расписује у периоду од три месеца, град Ваљево је учествовало на овом конкурсу и та средства ће добити за пар дана. Постоје различити пројекти и потребе јединица локалне самоуправе и Министарство се труди да у оквиру средстава изађемо многима у сусрет да се локалне самоуправе уреде и среде. И у овој години, ма колико она изгледала финансијски нестабилна, Министарство очекује нови конкурс. Пошто очекујемо израду Закона о смањењу броја запослених у јединицама локалне самоуправе, препоручујемо да се конкурише и по основу отпремнина да би се јединице локалне самопураве растеретиле вишка запослених на један добар и квалитетан начин“, рекла је Сања Чековић.
 
Говорећи о плану и предстојећем великом послу рационализације броја запослених у локалним самоуправама у Србији, Чековићева је нагласила да се овај осетљиви посао неће радити одједном и да ће се бринути о свим запосленима у локалним самоуправама, како се не би правили нови социјални случајеви. На питање новинара како оцењује број запослених у Градској управи у Ваљеву, Сања Чековић је рекла да у Ваљеву то није забрињавајући број. „По одговорности људи који воде Ваљево,  ја сам сигурна да ће они то урадити на најбољи начин и на закључцима добровољности. И моја препорука је да на следећем јавном позиву, конкуришу за отпремнине, да не оклевамо да решимо ову ситуацију, док у Минситарству има средстава. Судећи по реакцијама у Ваљеву, сигурно је да неће нико употребљавати принуду.. С људима треба бити пажљив, јер иако је било пропуста, страначких упошљавања од 2000. године ми то не можемо сада решити на груб начин“, рекла је државна секретарка.
 
„Ускоро ће министарство изаћи према општинама и градовима са једним упитником, где ћемо пажљиво размотрити број запослених и систематизацију и неке основне параметре. Закон ће то регулисати на принципу добровољности. Нећемо отпуштати људе, него ћемо покушати да онај број запослених који је до неких пет година пред пензијом да се определи сам. Министарство је из републичког буџета обезбедило један део средстава за ову годину и сам Закон ће бити применљив у наредне четири године“, рекла је Чековићева и нагласила да ће се трудуити да свакоме ко добровољно одлучи да напусти радно место, Министарство обезбеди минимум 200 евра по години радног стажа, а општине које имају средства моћиће и саме да учествују у додатним отпремнинама“, рекла је Сања Чековић, приликом данашње посете Ваљеву.

Leave a Comment