Министар Антић у посети Ваљеву

Почетак » Министар Антић у посети Ваљеву » Вести » Министар Антић у посети Ваљеву
Министар саобраћаја Александар Антић посетиo je данас Ваљево и разговараo са руководством града Ваљева о најважнијим инфраструктурним пројектима који су у плану да буду реализовани у наредном периоду. Један од најважнијих пројеката је пруга Ваљево-Лозница и сада су створени услови да радови на овој капиталној инвестицији буду настављени. „Наставак радова на прузи Ваљево-Лозница би значајно подигао укупне економске капацитете не само Ваљева, Колубарског округа већ и целе Западне Србије. Предстоји нам тешка борба за наставак ове инвестиције и ми од тога нећемо одустати, јер смо свесни чињенице колико је пруга значајна за ваљевски крај. Осим тога, са министром Антићем смо разговарали и о изради пројекта деонице која ће повезати Ваљево са Коридором 11, а сведоци смо да се радови на Коридору 11 одвијају планираном динамиком, где би требало да се укључе и Кинези. Зато је за наш крај јако битно да може да се крене са радовима на приступној саобраћајници ка Коридору 11. Када говоримо о магистралним путевима, сведоци смо како је добар део пута од Ваљева до Каменице, надамо се да ће се обезбедити средства за радове од  Каменице до Осечине, као и новац за пут Ваљево-Каона“, рекао је градоначелник Терзић.
 
Он је подсетио да је ресорно министарство издвојило значајна средства у износу од 400 милиона динара у предходном периоду за ваљевски крај када је реализовано неколико значајних инфраструктурних пројеката. „Једино што нисмо реализовали то је наставак реконструкције Карађорђеве улице за коју је потребно 45 милиона динара и зато би било значајно уколико би могли новац за то да добијемо из Министарства саобраћаја. Ми за овај пројекат имамо комплетну документацију“, истакао је градоначелник.
 
Министар саобраћаја Александар Антић овом приликом у Ваљеву нагласио је да је у ваљевском крају у предходном периоду урађено много, али и да су бројни инфраструктурни пројекти преостали да се реализују. „Генерално нисам задовољан стањем саобраћајне мреже у целој држави, тако да морамо да одржавамо постојећу инфраструктуру, али и да градимо нову. Пруга Ваљево-Лозница је пројекат који би требало да буде у врху приоритета и једини је пројекат Железница Србије који има потпуну и комплетну документацију. Реч је о пружном правцу који има озбиљне студије иза себе и његова реализација би значајно утицала на привредни развој овог краја, али и на унапређење сарадње у региону. Било је идеја да се ова пруга финансира из руског кредита, међутим та средства су преусмерена, тако да ми у овом моменту немамо средства за финансирање овог пројекта, али радићемо даље на томе јер има шансе да се све то промени. Тражићемо начин да се обезбеди 350 милиона долара за овај инфраструктурни пројекат“, оценио је овом приликом министар Антић.
 
Он је нагласио и то да се све активности на Коридору 11 реализују планираном динамиком, а у плану „Путева Србије“ за ову годину је и израда пројекта М4 који ће Ваљево повезати са новим аутопутем. „Крајем прошле године сам потписао уговог са Светском банком, IRD и Европском инвестиционом банком, којим ће у наредне четири године бити реализован један озбиљан пројекат рехабилитације путева. Пројектом ће бити обухваћено 1200  километара путева у целој Србији, међу њима и неколико путева у ваљевском крају, као што су Ваљево-Каона, Каона-Косјерић и други“, оценио је министар Антић приликом посете Ваљеву и истакао да ће расположива средства у овој години намењена улагању у инфраструктуру овог министарства бити равномерно распоређена по свим регионима Србије сходно приоритетима.
 
У посети Ваљеву, заједно са министром Антићем данас је био и државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин.

Leave a Comment