Министар Дачић отворио полицијску станицу на Дивчибарама

Почетак » Министар Дачић отворио полицијску станицу на Дивчибарама » Вести » Министар Дачић отворио полицијску станицу на Дивчибарама
Министар полиције Ивица Дачић отворио је реконструисану зграду полиције на Дивчибарама. У згради која је реконструисана и адаптирана, биће смештени припадници полиције и ватрогасно-спасилачка јединица. Вредност радова које је финансирала  Дирекција за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом, је осам милиона динара. Град Ваљево је омогућио да се у најкраћем року прибаве све потребне дозволе и да Дивчибаре добију модерну и добро опремљену полицијску и ватрогасну станицу, што је још један од важних корака  на унапређењу безбедности и развоја овог туристичког места.
 
“Министарство унутрашњих послова за циљ има да обезбеди да полиција може да функционише у условима који су примерени, да би обезбедили што већи квалитет оних надлежности које полиција и МУП имају. Ово полицијско одељење ће служити као помоћ у одржавању јавног реда и мира за криминалистичку полицију, али и за припаднике сектора за ванредне ситуације, односно службе за заштиту и спасавање. Дивчибаре су велики туристички центар и представљају драгуљ вашег Округа, али и целе Србије и зато ми је драго да од данас полиција овде може да ради у много бољим условима, него што је то до сада било. Некада давно су се грађани плашили полиције, али сам сигуран да се данас сви радују што ће полиција бити овде, јер је она у функцији заштите људи, заштите јавног реда и мира, борбе против криминала и спасавања људи у случају катастрофа и елементарних непогода. Желим да изразим своје очекивање да ће се овај објекат користити на задовољство свих на Дивчибарама, а да ће полицијски службеници и припадници МУП-а имати адекватне услове за рад у овако лепом, природном амбијенту. Нека је са срећом и дај Боже да нема посла за једно овакво одељење и да полиција овде више буде украс Дивчибара, него да има шта да ради у складу са својим полицијским надлежностима”, рекао је министар Дачић отварајући објекат.
 
Објекат полиције на Дивчибарама има 140 квадратних метара, у оквиру кога су у приземљу и на спрату смештене канцеларије за рад и одмор припадника полиције и спасилачко-ватрогасне јединице. У оквиру некадашње зграде, која је оштећена у мионичком земљотресу, дозидан је простор за смештај ватрогасног возила, које је неопходно у туристичком месту попут Дивчибара. Некадашња руинирана зграда полиције и непостојање простора за смештај ватрогасног возила, претили су да Дивчибаре потпуно остане без полицијске и ватрогасне заштите. Сарадња Града Ваљева, Полицијске управе и МУП-а Србије, као и Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом, резултирала је да у кратком року овај објекат буде завршен.
 
Пројекат реконструкције и адаптације објекта урадила је арх. Марија Митровић из Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом. Објекат је урађен по свим стандардима изградње на оваквом подручју и прилагођен аутентичној дивчибарској архитектури, која је последњих година нарушена изградњом објеката у планинском стилу. Оваква прекопирана архитектура са Копаоника и Златибора није у духу Дивчибара, које имају карактер висоравни и бањско-рекреативног центра, тако да је велики значај новоотворене полицијске станице и у архитектонском смислу.
 
Министар Ивица Дачић је током посете  Ваљеву уручио и кључеве од станова, које је добило петоро запослених у Полицијској управи. 

Leave a Comment