Министар Динкић обишао радове на изградњи нове фабрике Горење у Ваљеву

Почетак » Министар Динкић обишао радове на изградњи нове фабрике Горење у Ваљеву » Вести » Министар Динкић обишао радове на изградњи нове фабрике Горење у Ваљеву
Министар финансија и привреде Млађан Динкић након састанка са руководством града, обишао је радове на изградњи нове фабрике уређаја за домаћинство словеначке компаније Горење. Овом приликом министар Динкић је оценио да је за Ваљево најважније да су радови на изградњи нове фабрике, где ће бити запослено 400 радника,  у пуном јеку. Реч је о инвестицији вредној 20 милиона евра.
 
“Горење је одржало обећање које је дало и намеру да изгради још једну фабрику спроводи у дело. На око 20 000 квадрата постављамо нову фабрику и средићемо и логистичке путеве који ће пуно значити и за сам град Ваљево. Тиме ћемо омогућити производњу милион расхладних апарата што је један од наших већих капацитета. Ми тиме практично извршавамо план реструктурирања групе Горење и ми ћемо са овом фабриком доћи до броја од 1500 људи који су запослени у Србији“, рекао је приликом обиласка градилишта Бранко Апат, члан Управе „Горења“.
План је да производња у новој фабрици почне у фебруару 2013.године. Према уговору о инвестицији Горења у Ваљеву, држава је обезбедила подстицај за запошљавање у висини од 10.000 евра по сваком запосленом, а обавеза Града је да Горење ослободи плаћања комуналних такси и накнада на период од 10 година.
 
„Пре годину дана пронео се глас да Горење напушта Ваљево, а ево сад стојимо на градилишту инвестиције вредне 20 милиона евра где ће бити запослено 400 радника. Пуна производња креће од првог фебруара и најкасније од првог марта свих 400 радника ће кренути са послом. Циљ нам је да подстакнемо инвеститоре да улажу и покрену инвестиције, да омогућимо да што више људи добије посао ослобађајући оне који улажу плаћања такси, које су практично беспотребне. Назапосленост је огроман проблем Србије и једино кроз нове инвестиције, кроз покретање производње то можемо да решимо. То је један од најважнијих задатака Владе Србије, а посебно министарства које ја водим“, оценио је између осталог министар Динкић.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић истакао је значај ове инвестиције за Град. „Ми ћемо донети одлуке да све фирме које инвестирају у производњу и запошљавају преко 500 радника буду ослобођене од плаћања такси и накнада на период од 10 година, како би подстакли даље инвестирање и ново запошљавање. На тај начин ћемо у исти положај ставити и домаће и стране инвеститоре и мислим да ће та одлука имати подршку одборника Скупштине и грађана Ваљева. Горење је ангажовало преко 30 фирми из ваљевског краја као кооперанте. Они упошљавају близу 150 радника и када буде завршена нова фабрика тај број ће се значајно повећати, тако да је ова инвестиција од вишеструког значаја за град Ваљево“, реако је градоначелник Терзић.  

Горење у Ваљеву тренутно запошљава 680 радника, а ова компанија у овом тренутку бележи рекордну производњу апарата за домаћинство у Ваљеву.  

 

Leave a Comment