Министар Динкић разговарао са руководством града о привредним темама

Почетак » Министар Динкић разговарао са руководством града о привредним темама » Вести » Министар Динкић разговарао са руководством града о привредним темама

 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић посетио је Ваљево и разговарао са руководством града о привредним темама. На овом састанку је било речи о томе како у што краћем року решити неке од највећих привредних проблема у Ваљеву. Окончање стечајног поступка, отпис каматног дуга и именовање управног одбора „Ваљевске пиваре“, реструктурирање „Ваљево пута“ и отпочињање нормалног рада, решавање вишегодишњег проблема у нефункционисању „Србијанке“, системско решавање проблема функционисања рада топлана у Србији на прагу грејне сезоне, изградња нове Хале спортова и ауто-пута од Ваљева до Непричаве са изласком на Коридор 11 биле су најважње теме са министром и његовим сарадницима: државним секретаром Ивицом Којићем, Мишелом Николић, Аном Мирић, као и представницима Агенције за страна улагања- директором Браниславом Лаганином и заменицом директора Мирјаном Димитријевић.
 
Састанку су, осим градоначелника присуствовали и  народни посланик Ђорђе Милићевић, помоћник министра саобраћаја Милорад Илић, као и председник Скупштине града др Михаило Јокић, заменик градоначелника Драгољуб Крстић, помоћник градоначелника Селимир Манојловић, директор Дирекције за изградњу Ваљева Драган Јеремић, чланови Градског већа Никола Радојичић и Владимир Николић, начелнице Градске управе Јелица Стојановић и Драгана Ђенић, као и Љиљана Митровић, секретар Градског већа.
 
Подршку руководству града у њиховим напорима да се Ваљеву врати стари сјај и везу са највишим представницима министарства пружили су и истакнути Ваљевци – кардиохирург др Бошко Ђукановић, певач Жељко Јоксимовић, глумац Ненад Јездић и музичар Јован Маљоковић. Они су министру Динкићу и његовим сарадницима указали на неколико важних праваца у развоју Ваљева, који могу бити велики подстицај за развој града.
 
У изјави за медије након састанка у Градској кући, градоначелник Ваљева Станко Терзић рекао је да је на састанку било речи о опоравку појединих ваљевских предузећа.“Први проблем који смо на путу да решимо је позиција ваљевске Пиваре. Договорили смо се да до краја септембра то питање решимо тако што ће се обуставити стечајни поступак, Влада Србије отписати камате, поставити председника Скупштине који ће расписати конкурс и изабрати директора. Јако нам је битно да сачувамо тај ваљевски бренд, јер имају 209 запослених и врло успешно послују. Друго питање на састанку била је позиција „Ваљево-пута“ где је раскинута приватизација, а град на себе преузео обавезу да максимално помогне и из својих средстава исплатио по 12.000 динара радницима, а обезбедили смо и да буду подизвођачи на одређеним радовима који се изводе у Ваљеву и околини“, рекао је између осталог градоначелник и додао да је са министром Динкићем договорено да се покрене реструктурирање ове фирме, отвори нови рачун, сравне дугови и након тога потражи нови стратешки партнер који би купио фирму. „Осим тога са министром Динкићем разговарали смо и о ваљевској „Србијанки“ где је ситуација веома лоша. Од некада великог прерађивачког комбината, остало је мало шта. Бугарски власници много тога су распродали, отпустили велики број радника, а таква фирма потребна је Ваљеву, на првом месту због развоја воћарства. На данашњем састанку договорено је да представници Града, правници, Пореска управа, заједно дођу до концепта својинских промена, како би Србијанку преузео Град или Република. Договорили смо се да се направи тим од стручњака инжењера и технолога који би проценили стање опреме у овој фабрици и да ли даље ићи у реконструкцију постојећег или градити нову фабрику, а Град не може имати јаку воћарску производњу, без јаког прерађивачког капацитета“, оценио је градоначелник Терзић.
 
На данашњем састанку било је речи и о изградњи нове Спортске хале чијај е изградња започета још 1997.године и за коју је урађен пројекат, а из градског буџета обезбеђено 45 милиона динара. Очекивања су да ће Министарство омладине и спорта својим средствима помоћи изградњу овог објекта и обезбедити 400 милиона динара.
 
„Један од највећих приоритета Владе Србије је равномеран регионални развој. Ваљево данас није оно што је било пре 20 година и дошао сам да направимо заједнички план како да вратимо овом граду сјај и место које је имао некада у старој Југославији. Ако смо од Крагујевца који је некада био долина глади могли да направимо град будућности, ако смо у Бору направили преокрет, сигуран сам да исто можемо да направимо и овде, али и у свим другим градовима у Србији“, рекао је овом приликом министар Динкић. Он је оценио да су на састанку са руководством града врло конкретно договорени даљи кораци у вези предузећа која лоше послују или не послују уопште. „Генерални став Владе Србије је да све произвођачке капацитете из области прехрамбене индустрије ставимо у функцију како би омогућили свима онима који се баве пољопривредном производњом да имају где да продају своје производе. Нама је Србијанка приоритет да решимо тај проблем на начин који би овом крају вратио статус који је имао. Видећемо на који начин држава поново може да дође у посед Србијнаке“, рекао је између осталог Динкић и потврдио да ће средства бити издвојена за Халу спортова, али и за затворен базен. 

 

Leave a Comment