Министар Драгин у Ваљеву: Оснивање Фонда за развој пољопривреде

Почетак » Министар Драгин у Ваљеву: Оснивање Фонда за развој пољопривреде » Вести » Министар Драгин у Ваљеву: Оснивање Фонда за развој пољопривреде
’’У свакој општини у Србији Министарство пољопривреде основаће Фонд за развој пољопривреде и током три године даваће иницијална средства за функционисање Фонда’’,  рекао је приликом данашње посете Ваљеву министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Саша Драгин. Након разговора са градоначелником Ваљева Зораном Јаковљевићем и његовим сарадницима, на заједничкој конференцији за новинаре министар је изнео детаље у вези субвенција и кредитних линија намењених нашим пољопривредницима.
’’Сви фондови ће морати да испуне неколико услова од стране Министарства пољопривреде. Први и основни услов је да се из локалне администрације не запошљава нико нов, већ проверени и признати стручњаци. Друго су услови кредитирања – кредити не смеју да буду скупљи од 2% годишње на локалном нивоу плус девизна клаузула тј. каматне стопе током грејс периода морају да буду 0%.’’ – рекао је министар Драгин. Према његовим речима, на тај начин се подстиче пољопривредна производња на адекватном нивоу, односно користе се компаративне предности датих региона и истовремено даје могућност локалним самоуправама да располажу новцем не губећи средства из буџета. ’’На овај начин мислим да ће пољопривреда у овом региону кренути још бржим корацима напред’’,  истакао је министар Драгин.
На састанку са градоначелником било је речи и о развоју органске производње у нашем крају. Министар је нагласио да Ваљево има убедљиво највећи потенцијал у Србији за развој у овој области. Градски челници су најавили и подршку и учешће у пројекту ’’Воћне ужине’’ који спроводи Министарство пољопривреде у школама у Србији. Такође, низ активности, предлога и мера које је предложила локална самоуправа наишли су на подршку Министарства.  Закључујући данашњу посету нашем граду, министар Саша Драгин је истакао да је Ваљево један од градова у Србији који најрационалније улаже у пољопривреду.  Делегација Министарства и Града Ваљева обишли су домаћинство Милана Мајсторовића у Лукавцу. Овај пољопривредник има 100 оваца и бави се воћарством. „Оног тренутка када постанемо земља кандидат и када будемо могли да користимо европске фондове биће лакше и пољопривредницима, јер је најбитније да направимо институције које ће моћи да прихвате паре из Европе. У питању је 50, 60 милиона евра годишње, тако да ћемо моћи значајније да субвенционишемо пољопривреду.  У Шапцу ће бити основана Агенција за акцијска плаћања, имаћемо и наш трезор за пољопривреду, тако да ће средства брже долазити до пољопривредника. Овако, Трезор сваког месеца да исту квоту, па неком дође раније, а неком касније. Сада мислимо да са Фондом у Ваљеву, Агенцијом то ће бити далеко брже“, рекао је министар Драгин.

Leave a Comment