Министар Драгин у Ваљеву

Почетак » Министар Драгин у Ваљеву » Вести » Министар Драгин у Ваљеву

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин приликом посете Ваљеву разговарао је са руководством града о мерама за подстицај развоја пољопривреде у ваљевском крају и могућностима кредитирања програма развоја у партнерству са министарством. Он је овом приликом истакао да ће у овој години министарство издвојити између 700 милиона и милијарду динара за Фондове за развој пољопривреде у Србији и да од општина и градова очекује да за ове намене определе из својих буџета један одсто средстава, што ће омогућити да пољопривредници добију средства по најповољнијим условима.
 
„Ваљевски крај одувек је предњачио и у сточарству и у воћарству, а посебно бих истакао важност издвајања око 600 хектара површине земљишта код бране Ровни за органску производњу у складу са тенденцијама производње органске хране. Зато је важно да град Ваљево предњачи у органској производњи, јер има добре капацитете за то“, рекао је Драгин.
 
Он је након састанка са градоначелником Зораном Јаковљевићем и његовим сарадницима, посетио Пољопривредну школу у Ваљеву где је оценио да су средства која је министарство издвојило искоришћена на прави начин. „То се пре свега односи на пројекат набавке стада свиња који је Министарство реализовало заједно са Краљевином Норвешком чиме је остварен квалитетан запат јединствен у целој земљи“, оценио је министар и овом приликом похвалио методе наставе у школи и истакао да се овде школује најбољи стручни кадар.
 

 
Министар Драгин је након обиласка Пољопривредне школе посетио и домаћинство Славка и Владана Мијаиловића у Горњој Буковици где је оценио да министарство планира у овој години значајне инвестиције у пољопривреди за разне видове производње, а то подразумева и усклађивање систем финансирања са методама које се примењују у Европској унији.
 
„Ми желимо да подстакнемо пољопривреднике да улажу у производњу примењујући методологије Европске уније, уз средства која се опредељују за пољопривредна домаћинства. Ове године ће Министарство пољопривреде почети да исплаћује субвенције у висини од 14000 динара по хектару у мају месецу и очекујемо да ћемо исплату завршити до јула месеца. Овај износ је за 2000 динара већи него прошле године“,рекао је Драгин.
 
Он је истакао важност удруживања пољопривредника јер на тај начин добијају боље цене када инвестирају у производњу и могу да буду озбиљнији преговарачи када продају своје производе. У разговору са домаћином констатовано је и то да и даље постоје проблеми са накупцима на домаћем тржишту и да су тај проблем превазишли тек кад су формирали удружење.
 
Министарство пољопривреде ће и следеће године још значајније подржавати пројекте који су базирани на улагање у инфраструктуру у селима, јер само са новом и бољом технологијом се могу самањити трошкови производње и остварити већа зарада. „Зато је од изузетне важности да буџет министарства буде већи и да Србија што пре постане земља кандидат за чланство у Европској унији како би користила средства из европских фондова“, закључио је Драгин након посете домаћинству Мијаиловића. Он је након тога посетио и имање глумца Ненада Јездића у Забрдици надомак Ваљева.

Leave a Comment