Министар Игор Мировић посетио Ваљево

Почетак » Министар Игор Мировић посетио Ваљево » Вести » Министар Игор Мировић посетио Ваљево
Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић данас је посетио Ваљево и у разговору са руководством града и Колубарског округа упознат је са приоритетним пројектима за овај крај.
 
Министар Игор Мировић је потом обишао будућу хидроакумулацију и брану „Стубо Ровни“, као један од највећих регионалних пројеката у овом делу Србије.
 
„Потребно је још 900 милиона динара да се овај систем заврши. Данас смо дошли да обележимо почетак радова изградње цевовода на две трасе- од Белошевца до Диваца и од Диваца до Оштриковца. Предрачунска вредност ових радова је око 500 милиона динара и финансира их Република Србије. Увели смо елитне извођаче „Јединство“ Севојно, „Пројектомонтажа“ Београд и „Градитељ“  Нови Сад и очекујемо да у једном делу за годину, а у другом делу за годину и по дана, према планираној динамици ти радови и буду готови.
Већи део проблема је овај на који желимо да укажемо, а то је да заједно са другим министарствима, пре свега са Министарством за пољопривреду и водопривреду и Дирекцијом за воде покушамо да у следећој години обезбедимо макар део средстава, како би се овај велики пројекат, који се гради више од две деценије, коначно ставио у функцију. То треба да буде гаранција квалитетног и сигурног водоснабдевања за више општина Колубарског округа.
 
Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе ће у томе помоћи све општине у овом крају и овај пројекат. Морам да истакнем и велику помоћ Европске уније и ИПА фондова који учествују у делу реализације овог пројекта. Ово је најбољи пример како више општина, кроз регионални карактер пројекта могу да дођу до онога што је веома важно, а то је снабдевање водом, квалитет и сигурност, као и велике уштеде, јер ће општине уштедети на смањењу трошкова утрошка електричне енергије и кроз смањење трошкова који су били потребни до сада за реализацију водоснабдевања у старом систему“, рекао је министар Игор Мировић.
 
Министар је рекао да је на састанку са руководством Града и Округа договорено да се настави са подршком пројектима који су започети и који имају дугорочни карактер.
 
„Пут М4 је био планиран у буџету за 2013. годину, али је ребалансом буџета тај пројекат изашао из приоритета Министарства. Покушаћемо да наредних неколико недеља пронађемо резервна средства, са оних позиција које можда неће бити утрошене 2013. године и да реактивирамо тај пројекат који је веома важан, с обзиром на то да ће се наслањати на будући аутопут који иде од Београда до Пожеге“, рекао је министар Мировић.
 
„Друго што је данас договорено је да се коначно дефинише статус пруге Ваљево-Лозница. Иако то није у надлежности мог министарства, ја сам се понудио да организујем састанак са Управом Железнице и Министарством саобраћаја. Видећемо да ли са позиција руског кредита, тај пројекат који је дошао до крајње фазе, може да постане приоритет у односу на друге приоритете који такође постоје у Републици Србији.
 
Треће што смо договорили је да за следећу годину уговоримо контакте око реализације пројекта спортске хале у Ваљеву. Све зависи од буџета министарства којим ја руководим, али зависи и од степена припреме докумената. Било је и других пројеката о којима смо данас разговарали, али смо их поделили у две групе. Оно што је већ започето да завршимо, а да оно што планирамо има смисао и ефекат кроз реализацију тих пројеката“, саопштио је министар Мировић.
 
Помоћник градоначелника Ваљева Радоица Рстић је изразио задовољство града Ваљева што је прва званична посета Игора Мировића управо посета овом граду и регионалном пројекту „Стубо Ровни“.  
„Министра смо упознали са свим нашим регионалним пројектима и плановима. План града Ваљева је да постане регионални центар Западне Србије. Причали смо данас и о Регионалној развојној агенцији, о комплетној реконструкцији водоводне мреже у граду, о водоводу и канализацији на Дивчибарама и о искоришћавању туристичког потенцијала Дивчибара. Било је речи и о наставку радова на прузи Ваљево-Лозница и о свим другим пројектима које намеравамо да кандидујемо наредне године. Ти пројекти су покретачи и привреде Колубарског округа и Ваљева и пројекти који ће повећати запосленост у нашем граду“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић.
 
Министар Мировић је поручио да је неопходно да се удружујемо око великих пројеката и да нема политичких препрека када је реч о реализацији великих пројеката. Пројекат бране и хидроакумулације „Стубо Ровни“ показује снагу више општина и снагу Републике Србије да у једном разумном року заврши овај пројекат.
 
Министар је рекао да је данас било речи и о још једном великом регионалном пројекту, у коме учешће треба да пронађу и одговарајући европски фондови. То је пројекат регионалне депоније.
„Порука је да ако смо сложни, јединствени и ако знамо да направимо пројекте и конкуришемо на најбољи могући начин, постоје механизми за њихово финансирање, без обзира на веома лошу финансијску ситуацију у нашој земљи“, закључио је министар Игор Мировић данас у Ваљеву.
 

Leave a Comment