Министар културе у Ваљеву

Почетак » Министар културе у Ваљеву » Актуелно » Министар културе у Ваљеву

„Задовљни смо начином на који се спроводе културне активности у Ваљеву и честитам свима, који учествују у културном животу, на труду и ентузијазму који активно улажу и приказују“ , рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је са својим сарадницима боравио у посети Ваљеву. Са градским руководством је разговарао о спремности Министарства да са градом Ваљево реализује пројекат реконструкције зграде на Десанкином тргу у којој ће бити збирка фантастике Модерне галерије. Ова збирка је обогаћена са пет слика, за чију набавку је добијено седам милиона динара од Министарства културе и информисања у оквиру пројекта „Градови у фокусу“, што је био један од повода доласка минисстра у Ваљево.

Министар Владан Вукосављевић, помоћница министра Ивана Дедић и шеф кабинета Бранислав Маричић су разговарали са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем, председником Скупштине града Милорадом Илићем и члановима Градског већа проф. др Мирољубом Ивановићем и Дејаном Богојевићем о подршци Министарства у реконструкцији зграде бившег Радио Ваљева на Десанкином тргу, где ће бити збирка фантастике Модерне галерије у Ваљеву. Истакли су да је потребно да се уради прецизна техничко-пројектна документација и да се приступи реализацији, вероватно следеће године.

„Са представницима Града смо имали врло добре разговоре о томе како Министарство може помоћи рад установа културе у Ваљеву у предстојећем периоду. Истакли смо наш став да је Ваљево веома важан град српске културе и српске историје и да овде постоји заједница културних посленика која врло активно, енергично и са пуно ентузијазма обавља своје послове. Министарство ће са пуном пажњом пратити и подржавати оне пројекте, који се у области културе у Ваљеву планирају и реализују. Задовољни смо оним што смо чули и видели и тиме што је Модерна галерија била један од лауреата конкурса „Градови у фокусу“. Културни живот у Србији се интензивира, а послови из области културе су темљни и важни послови за судбину једног друштва. Важно је што се активно спроводи политика Министарства културе и информисања, која се односи на  децентрализацију културне политике и културног живота. Ми снажно инсистирамо на томе и то је један од циљева пројекта „Градови у фокусу“. Култура у Србији мора да живи у сваком делу Србије на једнак начин, јер је Србија земља богатог културног наслеђа и традиције, а богами и извор значајних пројеката из области националног стваралаштва“, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић након посете Ваљеву.