Министар просвете и амбасадор Француске у посети Ваљеву

Почетак » Министар просвете и амбасадор Француске у посети Ваљеву » Вести » Министар просвете и амбасадор Француске у посети Ваљеву
У посети Ваљеву јуче су били министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић и и амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио.
 
Министар је са сарадницима, Весном Филом, помоћницом министра задуженом за Сектор развоја образовања, међународну просветну и научну сарадњу и саветником министра Стеваном Половином разговарао са руководством града Ваљева, народним послаником Ђорђем Милићевићем и начелницом Школске управе Зорицом Јоцић обишао Дом војске, Основну школу „Милован Глишић“ која је у изградњи, Ваљевску гимназију, Медицинску и Пољопривредну школу. Посета је завршена обиласком Истраживачке станице у Петници.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да је Ваљево центар образовања у овом делу Србије и да се у претходном периоду доста урадило на унапређењу услова рада и квалитету образовања.
 
„Прво што смо кандидовали према Министарству просвете је завршетак Основне школе „Милован Глишић“. Ове године се изводе грађевинско-занатски и инсталатерски радови, вредности 58.600.000 динара. Неопходно је 120 милиона динара да се школа заврши. Ми смо у буџету за идућу годину определили 55 милиона динара, али нам је неопходна подршка Министарства. Знамо да Министарство не располаже великим средствима за инвестиције, али имају одређена средства Европске инвестиционе банке која су неактивирана. Ваљево је конкурисало и могло би да рачуна на та средства, ако би се она одблокирала. Ми смо замолили министра да рачуна на Ваљево, ако се та средства одблокирају, јер би нам то много значило у ситуацији када се буџет смањује због измене Закона о финансирању локалних самоуправа. Ми ћемо у буџету града за 2014. годину имати око 300 милиона динара мање због измена овог закона.
 
Још увек нисмо определили намену Дома војске. Остале су две могућности, једна је за образовне, а друга за културне садржаје. Упознали смо министра са нашим идејама о иновативном, огледном, експерименталном одељењу факултета, који би био пилот пројекат у Србији.
 
Ми смо један од градова који највише издваја за образовање, сходно својој економској снази. Наше школе су међу најопремљенијим школама. Једна од школа која је у најтежој ситуацији је Медицинска школа. У сарадњи са министарствима провете и здравља тражимо могућност изградње нове школе у кругу Болнице.
 
Пољопривредна школа је једна од најбољих школа не само у Ваљеву, већ и у Србији и служи за пример како добра сарадња са Министарством просвете, града и руководства школе даје резултате.
 
У ИС Петница министар ће се уверити колико је уложено из републичког и европских фондова у изградњу и опремање зграда и о значају овакве образовно-научне институције“, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Министар Томислав Јовановић је поручио да ће се Министарство на чијем је челу ангажовати да се Основна школа у Брђанима што пре стави у функцију, појашњавајући да је дужност министра просвете да отвара, а не да затвара школе.
„Школи која је при крају изградње треба још мало средстава да буде у погону и убеђен сам да ће нова школска година почети у новој згради ове школе.
 
Можемо заједнички да створимо услове да се побољшају услови рада и у Медицинској школи и да се премести у нову зграду у оквиру Болнице у Ваљеву. На тај начин ће се створити услови да школа ради у складу са 21. веком.
 
Пољопривредној школи је остало да достигне још већу репутацију од данашње. На путу смо да решимо неке проблеме не само ове школе, која је међу најбољима у Србији, већ и системски за све пољопривредне школе у Србији. Држава их више неће административно кочити, нарочито у вези образовних профила. Прекинућемо праксу да огледи трају десет година, већ максимално годину, две, након чега ће се видети да ли су ти огледи добри. Било је диспропориција између онога што препознаје тржиште рада и онога што смо школовали. Школовали сми преко 160 образовних профила, а тржиште рада их не препознаје. Ових десет дана смо решили 136 образовних профила и доставили их тржишту рада.
 
Држава и Министарство просвете подржавају ИС Петницу и програме који се реализују у Петници, а то потврђује и одлазак делегације Министарства у ИС Петница. Министарство ће наставити да финансира рад ИС Петница, као институције у коју су до сада држава Србија, ЕУ и град Ваљево уложили огромна средства. Програми су препознати и признати не само код нас, него и у развијеном свету. Оно што има подршку јавности, оно што има интерес ученика, ниједна нормална земља неће прекинути да финансира. Србија ће бити партнер, а не опонент ИС Петници и граду Ваљеву како да се програмска активност прошири, акредитује и повећа број корисника“, рекао је министар Јовановић.
 
У Ваљевској гимназији министар и француски амбасадор су свечано отворили двојезично одељење, у коме ђаци наставу, поред српског, прате и на француском језику. Амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио похвалио је труд који су Град и Гимназија уложили да се отвори овакво одељење, као и знање француског језика које су показали гимназијалци. Отварању билингвалног одељења присуствовали су и Жан Лик Гестер, саветник за културу и сарадњу и директор Француског института, као и Фабрис Пето, аташе за француски језик.
 
„Знао сам да је Ваљевска гимназија једна од елитних српских школа и честитам вам на свим оценама, пошто није лако учити стручне предмете на страном језику , рекао је француски амбасадор.
 
У Ваљевској гимназији министар Јовановић је обећао да ће будуће генерације професора који ће бити укључени у наставу у двојезичном одељењу бити третирани исто као професори у другим школама. То, како је рекао, подразумева и плаћање одласка у земљу чији се језик усавршава.
 
 
 

Leave a Comment