Министар просвете у Ваљеву о унапређењу услова за предшколско и школско образовање

Почетак » Министар просвете у Ваљеву о унапређењу услова за предшколско и школско образовање » Актуелно » Министар просвете у Ваљеву о унапређењу услова за предшколско и школско образовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је данас у Ваљеву, где је разговарао са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и његовим сарадницима. Теме данашње посете су биле повећање капацитета смештаја деце у обдаништима, како би Ваљево било међу првим градовима без листи чекања за упис у вртиће. Разговарало се о коришћењу простора О.Ш. „Милован Глишић“, која би ускоро требало да се пресели у нову зграду. Тема разговора је био и будући Техничко-иновациони центар, о начину, могућностима и простору за његов рад. Било је речи и о решавању проблема у вези са власништвом земљишта цркве, на коме се налази део објеката Истраживачке станице у Петници. Министар је саопштио да је ово министарство преузело власништво над бившим хотелом „Јабланица“ и о потенцијалима за смештај ученика које овај простор нуди.

Министар је обишао обданиште „Звончић“, Техничку школу и П.Ш. „Милован Глишић“ где су му ученици ових школа приредили леп дочек.

„Начели смо неколико значајних тема и имамо план шта ћемо реализовати у блиској будућности. Пре свега Петница, која је научно-истраживачки центар и која треба да буде под јурисдикцијом и капом Републике Србије. Мислим да ћемо врло брзо наћи договор са онима са којима треба, а ради се о земљишту у близини Истраживачке станице. Разговарали смо о проширењу капацитета за обданиште Предшколске установе, што је јако значајно поготово на трагу политике коју председник Србије и српска Влада воде о подизању наталитета. Било је речи и о Техничко-иновационом центру у оном облику у коме је то могуће. Сагледаћемо са министром све могућности и најбоље решење и направити најбољи договор који је повољан и за Град и за Министарство“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Министар Младен Шарчевић је саопштио у обраћању медијима, да су сви нивои образовања у граду Ваљеву били тема данашње посете.

„Подизање капацитета Предшколске установе кроз оптимизацију постојећег простора, а говоримо о делу простора постојеће 6. школе и даљих могућности надоградње и коришћења средстава које имамо на располагању преко кредита Светске банке. Оно што је важно и за шта припремамо већи део Србије је да се мрежа ученичких домова повећа, тако да је јуче предат објекат „Јабланице“ Министарству и Дирекцији за имовину, како би се у догледно време радила адаптација. Обавезност средње школе је нешто на чему ћемо ми инсистирати и у промени Устава и тражимо да се у новом Закону о ученичком и студентском стандарду препознају све оне потребе државе, ради останка младих људи, запослења и смештаја у домовима када су у питању нови видови наставе. Питање Петнице траје веома дуго и ту смо донели дефинитивну одлуку да се оно реши и да добије статус републичке установе, као што је већ Тршић то урадио на самом почетку. Ове године имамо у плану да решимо још две такве установе и да се неке дограде и адаптирају за следећу годину. Имаћемо мрежу таквих седам нових „Петница“. Имали смо договор и са владиком Милутином и Црквом да се спор око земљишта превазиђе на један начин на који смо се договорили. А то је да заједничка комисија то може лепо да изведе по праву и правди и по интересу, да се може укњижити земљиште где су објекти и да се све то уведе у намену, као и да се може у буџету препознати. Такође, у Техничкој школи где смо пре годину дана почели са идејом нових центара и могућности које желимо да деца паметније користе време, радићемо иновациони центар техничке природе за нове видове техничких могућности, када су у питању одрживи видови енергије и сагледаћемо неке нове просторне могућности које Ваљево има да би могли да задовољимо потребе и предшколских и других установа. У буџету имамо значајна средства и имамо подршку одређених улагача из Словеније, тако да смо данас обухватили све ове теме, са намером да их у пакету решавамо“, рекао је министар Младен Шарчевић.

Он је нагласио и да је неопходно развијати центре за стручно усавршавање наставника, који су препознати по новом закону.

„Све ове обуке које су сада интензивне и којих има много, јер се везују за нове планове и програме и реформу образовања, ти центри су послужили као изузетно квалитетна места, штеде доста пара, а имају другачије намене, ако већ касније могу да прерасту у одређене старт-апове“, закључио је министар Шарчевић током данашње посете у Ваљеву.