Министар Расим Љајић посетио Дивчибаре

Почетак » Министар Расим Љајић посетио Дивчибаре » Актуелно » Министар Расим Љајић посетио Дивчибаре

Ова година може бити прекретница у развоју туризма на Дивчибарама, закључак је након данашње посете министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића овом туристичком месту. Њега су на Дивчибарама угостили и упознали са плановима развоја, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и Јован Теодосић, који са својим братом, прослављеним кошаркашем Милошем Теодосићем, у некадашњем кампу „Бреза“ гради спортско-туристички комплекс.

Град Ваљево је већ отпочео са реализацијом значајних пројеката, а средства су усмерена на побољшање инфраструктуре на Дивчибарама током 2017. године. Канцеларија за јавна улагања је уложила преко 30 милиона динара за постављање канализационе мреже у дужини од 2 километра. Планиран је и почетак изградње станице за пречишћавање воде, истакао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, током данашње посете министра Расима Љајића.

„Буџетом града су опредељена знатна средства за Дивчибаре, око 45 милиона динара, тако да су Дивчибаре, што се туризма у ваљевском крају тиче, таргет тема и у фокусу ове градске Владе. Министра Љајића смо упознали са нашим приоритетима, пре свега са оним што Министарство може да нам помогне ове године. Досадашња сарадња са Министарством је била на највишем нивоу. Очекујем да ћемо ове године употребити још 60 милиона динара, колико је остало од Канцеларије за јавна улагања,  за проширење канализационе мреже на Дивчибарама, да ћемо завршити фабрику за пречишћавање воде и створити све инфраструктурне услове, како би живот овде био нормалнији и подстицајнији за развој туризма. Ту су и Теодосићи и камп који већ ове године треба да буде при крају, тако да са нестрпљењем очекујемо 2018. годину и доста успеха у њој“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић почетком године обилази туристичке центре по Србији, како би се упознао са плановима и циљевима њиховог развоја и да ли постоје конкретни пројекти, које би Влада финансијски подржала. Он је рекао да Дивчибаре спадају у један од потенцијално важних туристичких центара:

„У овом тренутку, на жалост, Дивчибаре нису дестинација која би доприносила расту туристичког промета. Али уз Сокобању и Палић представљају важан будући туристички центар, у који ми желимо да улажемо и да на сваки начин подигнемо туристичке капацитете. И поред релативно лоше инфраструктуре, Дивчибаре спадају у четврти туристички планински центар у Србији, после Златибора, Копаоника и Таре, а испред Старе планине. Прошле године смо имали значајан раст од 27% броја долазака туриста.“

Министар Љајић је изразио очекивања да ће до краја године бити 45.000 туриста који су посетили Дивчибаре.

„Ми имамо озбиљне планове, када говоримо о Дивчибарама. Већ смо начелно договорили да финансирамо изградњу туристичког инфо центра и да помогнемо да ово буде целогодишња туристичка дестинација. Оно што Дивчибаре поседују, нема ниједан планински центар, а то је пре свега, предност близине Београда, који је удаљен 118 километара и та предност мора да се искористи. Да би се она искористила, овде су потребна нова улагања и државе, пре свега у инфраструктуру, тако да је добра ствар што ће се наставити са решавањем проблема канализације и фабрике за пречишћавање воде. Све су то важни предуслови за долазак приватног капитала.“

Министар Расим Љајић се осврнуо и на долазак нашег кошаркашког репрезентативца Милоша Теодосића и његовог брата Јована, као инвеститора на Дивчибаре, који планирају изградњу једног великог туристичког комплекса хотела, спортских терена, велнес и спа центра.

„То је нешто што је недостајало Дивчибарама и ми морамо да се наслонимо на то, да пратимо ову инвестицију, пре свега кроз помоћ у изградњи пратеће инфраструктуре. Морамо да обогатимо туристичу понуду и ово може да буде преломна година, када говоримо о развоју Дивчибара“, поручио је министар Расим Љајић данас на Дивчибарама.

Министар Љајиће је рекао да је туризам у Србији постао важан економски ресусрс ове земље, а не забава, разонода и трошак, како се сматрало претходних година.

„У минулој години ће само девизни прилив од туризма бити милијарду и 200 милиона евра. Јуче сте видели листу Си-Ен-Ен-а на којој је Србија уврштена у листу 18 туристичких дестинација. На једној листи смо други, а на другој листи четврти. По листи коју је сачинио један од највећих организатора путовања из Француске, Србија је уврштена у три дестинације које треба посетити у наредној години. Туризам из године у годину бележи све боље резултате и постаје важан економски ресурс за обнову земље и Влада томе даје адекватан значај. Пре свега, ове године имамо значајно већа средства издвојена за туристичку инфраструктуру, 790 милиона динара, која ће бити уложена за различите инфраструктурне пројекте. Зато апелујемо и ове године на туристичке организације и локалне самоуправе, јер ћемо бити ригорозни у оцени тих пројеката. Предност ће имати оне локлане самоуправе које учествују у суфинансирању и које имају готову документацију и готове пројекте“, саопштио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Током посете Дивчибарама, министар Љајић је посетио камп „Бреза“, где браћа Милош и Јован Теодосић граде спортско-туристички комплекс. Јован Теодосић је упознао министра са оним што је до сада урађено, са плановима, али и у чему је потребна помоћ града и министарства.

„Идеја је да се направи спортски комплекс, који ће садржати хотел, одмаралиште, спортску халу и отворене терене. Наш план је да изградња комплекса почне у марту, а ми смо већ почели са бушењем и изградњом топлотних пумпи. План је да комплетан завршетак буде 2019. године у септембру, или октобру. Хотелски део ће садржати 80, а одмаралиште 150 лежаја. Хотел ће бити са четири звездице и имаће спа центар, конгресну салу, не само за спортски туризам, већ и за комплетан туризам, попут конгресног туризма. Мислим да ће то бити објекат, који ће помоћи да се Дивчибаре врате на туристичку мапу. Планирана је изградња фудбалског терена са вештачком травом, три отворена кошаркашка и један рукометни терен. Они ће моћи да се трансформишу и у одбојкашки терен. Те ћемо терене урадити са тартан подлогом и биће за све спортове. Имамо довољно земље, очекујемо подршку државе и града, јер је то свима у интересу за развој туризма и развој овог краја“, рекао је Јован Теодосић.

Током новогодишњих празника, на Дивчибарама је боравило преко 6.000 гостију, а регистровано је 1.500 ноћења. Томе је значајно допринео успешан дочек Нове године, у организацији Града Ваљева, на коме су наступили трубачи и група „Освајачи“, уз раскошан ватромет и пратеће садржаје намењене деци и одраслима.