Министар Велимир Илић обишао клизишта у ваљевском крају

Почетак » Министар Велимир Илић обишао клизишта у ваљевском крају » Вести » Министар Велимир Илић обишао клизишта у ваљевском крају
Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Србије Велимир Илић посетио је данас Ваљево и обишао нека од највећих клизишта у нашем крају, као и мост у Веселиновићима, који је потпуно срушен у прошлогодишњим поплавама.
 
“Радови на клизиштима у Ваљеву могу одмах да почну, јер је Ваљево урадило комплетну пројектну документацију. Ваљево је једини град који има комплетну документацију, у другим градовима нису урађене ни бушотине ни документација, да би се почело са санацијом. Све што се више чека, све ће више да кошта, јер клизишта константно раде и угрожавају околне објекте. Ја желим да информишем Владу о стању клизишта у свакој општини и да радови што пре почну”, рекао је министар Илић.
 
Он је рекао да је информисан од стране руководства Града да је неопходно зауставити бујичне воде пре Ваљева, како би се спречило да се понове поплаве од прошле године. “Због тога је неопходно завршити брану Стубо Ровни. Кроз регулацију читавог система бујичних вода изнад Ваљева можемо ублажити бујице које иду ка Обреновцу и Убу. Ова Влада и сам премијер су захтевали од нас да тамо где је била спремна документација, почнемо са радовима. Биће средстава и кренућемо у посао код оних који буду спремни“, констатовао је Велимир Илић.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач каже да су представници Града задовољни зато што је неко чуо апел за помоћ, како би заједнички видели које су то потребе Града по питању санације и сређивања мостова и клизишта.
  
“Што се тиче припреме пројектне документације, урадили смо све што смо могли. Нисмо седели скрштених руку. Највећи део путева смо сами поправили. Одређени део мостова радимо из сопствених средстава, а један део из донаторских средстава. Не тражимо од државе превише! Тражимо само помоћ у оним сегментима које сами не можемо да урадимо. А то су велика клизишта и мост у Веселиновићима, чија је цена 30 милиона динара. Ако се буде обистинило ово што је министар рекао и обећао, бићемо јако задовољни”, изјавио је заменик градоначелника.
most Veselinovici 
Директор ЈП “Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева” Драган Јеремић је рекао да је Велимир Илић први министар Владе, који је после шест месеци апела, дошао и обишао терене у Ваљеву.
 
“Неколико пута смо слали захтеве за састанке у Министарство грађевине и имали смо информације да ћемо бити примљени. Све што смо могли да урадимо, ми смо урадили. У Ваљеву има око 170 клизишта, од тога две трећине клизишта захватају једну и више кућа. Имамо преко 50 великих клизишта, која угрожавају десет и више кућа и цела насеља. Ми смо ту радили пројекте и као Град санирамо мања клизишта. У Улици Иве Андрића санација клизишта кошта 45 милиона динара и тиме спашавамо целу улицу. Апелујем на министра да пренесе у Влади Србије да смо спремни да сарађујемо и да радимо, да изађемо у сусрет, прикупимо дозволе и имамо потребне папире. Без помоћи државе нећемо моћи да санирамо остала клизишта.
 
Велики је притисак грађана за куће и то мора држава да реши. Ми као Дирекција, по закону, у дворишта и приватне путеве не смемо да уђемо. Мора се проценити да ли је такво клизиште мање вредно од куће и на Влади Србије је да системски реши шта радити са оваквим клизиштима”, рекао је Драган Јеремић.
 
Представници града Ваљева су данас министру показали привремени мост у Веселиновићима, за чију изградњу је потребно 30 милиона динара. Овај мост је од великог значаја за бројне гађане, који живе у овом делу Ваљева. Министар је имао прилике да види и у каквом су стању клизишта на Сувој чесми, Шабачком путу и у улици Иве Андрића.

Leave a Comment