Министар задовољан унапређењем безбедносне ситуације у Ваљеву

Почетак » Министар задовољан унапређењем безбедносне ситуације у Ваљеву » Вести » Министар задовољан унапређењем безбедносне ситуације у Ваљеву
Сарадња полиције и локалне самоуправе, јачање ауторитета државе и свих органа власти, као и побољшање материјално-техничке опремљености полиције, начин су да све средине у Србији буду што безбедније за живот, поручио је заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић, приликом данашњег боравка у Ваљеву. Поред министра, у посети Градској и Полицијској управи града били су и Милорад Вељовић, директор полиције, Вања Вукић, заменик шефа Кабинета, Бранислав Митровић, заменик директора , Мирко Ковачевић, помоћник директора полиције, Милорад Премовић, саветник министра и Зоран Томашевић, начелник Управе за обезбеђење.
 
Високу делегацију МУП-а Србије примио је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић са сарадницима и том приликом рекао да је Ваљево након периода са почетка године, поново миран и безбедан град, који улаже доста напора у побољшање безбедносне ситуације у граду. „Ми смо један од првих градова у Србији, који је израдио Стратегију унапређења безбедности. У току је израда Визије града, чији ће основни део бити управо развој Ваљева као града безбедног за живот. Озбиљно се ради на увођењу видео надзора на улицама града и на умрежавању институција“, рекао је градоначелник.
 
Министар Дачић је овом приликом у Ваљеву на конференцији за новинаре нагласио да је задовољан резултатима које је ваљевска Полицијска управа  постигла у предходном периоду. „То се посебно односи на период после најновијих хапшења криминалних група, што је главни показатељ да полиција може квалитетно да одради свој посао. Мислим да су у Ваљеву дуго година толерисане криминалне активности, што је резултирало великим бројем кривичних дела и убистава. Схватајући најозбиљније све то, донели смо одлуку да поставимо новог начелника Полицијске управе у Ваљеву, како би се што пре безбедносна ситуација у граду нормализовала“, рекао је Дачић.
 
Он се сложио са градоначелником Јаковљевићем о важности постављања видео надзора у граду. „Значајно би било да заједно са руководством града, уложимо додатне напоре да се постави видео надзор  који би у значајној мери олакшао деловање полиције. Сигуран сам, што показује искуство из других средина, да би се на тај начин готово преполовио број кривичних дела“, рекао је Дачић и оценио да је због унапређења рада полиције у Колубарском управном округу, неопходно изградити Полицијску станицу у убској општини.
 
„Нама је интерес да Колубарски управни округ који покрива Полицијска управа у Ваљеву буде са још бољим резултатима у борби против криминала и корупције и да у томе имамо добру сарадњу са свим правосудним и другим органима, са тружилаштвом, са локалним властима, јер нам је заједнички циљ безбедност грађана“, рекао је министар и додао да је неопходно да се у Србији  створе услови за модернизацију полиције, како би она била ефикасна, одговорна, образована, у исто време и  полиција која има однос према грађанима са пуно поштовања, али и полиција која ће се ефикасно и најоштрије борити против криминала и теориризма.
 
Дачић је овом приликом још једном нагласио да су стратешки циљеви државе одбрана националних интереса, европске интеградије, економски развој, социјална правда у условима економске кризе и борба против криминала и корупције.
 
„Данас је Министарство унутрашњих послова упутило допис представницима Европске комисије да је Србија испунила све услове за укидање виза, тако да се са великом дозом сигурности може рећи да су грађани Србије све ближе белој шенген листи“, рекао је Дачић.  „У наредних месец дана биће припремљене и формалне одлуке како би од 1. јануара то ступило на снагу“.
 
Министар Дачић је рекао овом приликом у Ваљеву  да планира да обиђе све Полицијске управе, али и Полицијске станице у Србији како би се упознао са тренутно актуелном ситуацијом и како би сви проблеми били ефикасније решени. Такође је нагласио и то да све Полицијске управе морају бити опремљене најсавременијом опремом, јер само на тај начин могу благовремено и довољно квалитетно обављати задатке и послове. 
 
Он је  данас у Ваљеву одржао  и састанак са представницима правосуђа, тужилаштава, председницима општина из Колубарског округа, полиције и Војске Србије, а пријем за њега приредио је и Епископ ваљевски Милутин.

Leave a Comment