Mинистар здравља у посети Ваљеву

Почетак » Mинистар здравља у посети Ваљеву » Вести » Mинистар здравља у посети Ваљеву
Посета министра здравља у Влади Републике Србије Зорана Станковића Ваљеву, имала је за циљ да се сагледа ситуација у здравственом систему града, сви проблем и захтеви запослених и предложе решења. Приликом посете Ваљеву, договорено је да се најкасније за 15 дана Министарству достави извештај о највећим проблемима и захтевима које имају Управа Здравственог центра Ваљево (ЗЦ Ваљево), синдикати и запослени и у ЗЦ Ваљево и у домовима здравља у Колубарском округу. Након тога, радна група Министарства здравља ће анализирати све захтеве и предложити динамику решавања проблема. За два месеца ће министар Зоран Станковић поново посетити Ваљево са конкретним предлозима и решењима. Министар је поручио да ће се тада ставити тачка на све досадашње притужбе и позвати на одговорност сви за које се утврди да су правили пропусте.
 
Проф. др Зоран Станковић се захвалио руководству града што је спремно да активно учествује у побољшању стања у здравству града, нагласивши да у неким градовима које је до сада обишао, није наишао на спремност локалне самоуправе на сарадњу. Министар је разговарао са управом Здравственог центра и запосленима у здравственом систему Колубарског округа. Одржани су састанци са запосленима у ЗЦ Ваљево и у Дому здравља Ваљево.
 
Делегацију Министарства здравља су уз министра чиниле и Гордана Пођанин, начелница Одељења за здравствено осигурање у Сектору за здравствено осигурање и финансирање у здравству и Тина Аничић, из ПР службе Министарства здравља. На састанку са члановима управе Здравственог центра, директор прим. др Илија Трипковић је кроз презентацију приказао шта је све у протеклом периоду урађено у овој установи, шта се тренутно ради, као и који су планови. Министар се посебно интересовао за листе чекања, а у обраћању медијима је рекао:
 
“Када је у питању ваљевски медицински центар, ми смо имали прилике да видимо једну импозантну презентацију од директора, који је показао шта је то што је урађено у Ваљеву, шта је то што Ваљево може да ради и ми смо у том разговору, с обзиром да правимо јединствену листу чекања за одређене медицинске интервенције и прегледе, затражили да се Здравствени центар изјасни да ли може да прихвати да обавља неке медицинске интервенције, с обзиром на то да се, рецимо, на операцију катаракте овде не чека и да дође до прерасподеле посла, односно да се из неких других средина болесници упуте у ову институцију како би извршили те захвате. Добили смо уверавања да су они у томе оспособљени, ми ћемо то имати у виду када у следећем периоду разматрамо, а то је веома близу, за месец дана, када те листе чекања будемо ревидирали и када будемо затражили да ти неки болесници дођу у Ваљево за услуге које њихово здравствено стање захтева.“
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић  рекао је да је локалну самоуправа задовољна радом ЗЦ Ваљево, али и да активно учествује у решавању проблема који су се у последње време јавили у Ваљеву:
 
“Ми смо имали један оперативан састанак на коме смо разматрали нешто што се тиче односа између локалне самоуправе и здравствене заштите. Ја бих желео да кажем да град Ваљево мало касно, у односу на неке друге градове, преузима примарну здравствену заштиту. Ми смо на последњој Скупштини преузели Дом здравља, ту има одређених проблема који ће се сад решавати. Са аспекта градске управе могу да кажем да смо ми поносни на ово што Здравствени центар пружа као услуге грађанима Ваљева и шире и да смо заједно уложили знатне напоре у инфраструктуру, да на томе радимо, а тренутно су активна и два пројекта, тако да смо схватили оно што је основно, да без сарадње локалне самоуправе и здравствених установа нема квалитетне здравствене услуге за грађане Ваљева и околине“,  поручио је новинарима градоначелник Зоран Јаковљевић.
 
 

Leave a Comment