Министарка пољопривреде отворила СПРЕГ

Почетак » Министарка пољопривреде отворила СПРЕГ » Актуелно » Министарка пољопривреде отворила СПРЕГ
spreg.phpspreg2_2016spreg3_2016spreg4_2016spreg5_2016spreg6_2016
Министарка пољопривреде и заштите животне средине у Влади Србије Снежана Богосављевић Бошковић отворила је Сајам привреде Западне Србије који се 13-ти пут одржава у Ваљеву. На тродневној сајамској манифестацији у Омни центру своје производе представиће 208 излагача из 75 градова и општина Србије и Републике српске. На изложбеном простору од око 3.400 метара квадратних постављена су 103 штанда, двадесет више него прошле године. Први пут на СПРЕГ-у ће се представити и 15 излагача из Бјељине и седам из Пожеге. Током сва три сајамска дана, у Ваљеву ће боравити и представници амбасаде Народне Републике Кине.
„Задовољство је присуствовати манифестацијама које промовишу домаћу привреду и домаће производе, а посебно сајмовима који промовишу локално тржиште и произвођаче. Локални сајмови су изузетна прилика да се представе производни програми, успоставе пословни контакти и добра привредна сарадња између различитих излагача. Осим тога, сајмови су права прилика и за привреднике који се први пут појављују на неком тржишту да представе свој програм и да нађу прави пут до купца“, рекла је министарка Богосављевић Бошковић и додала да је овогдишњи СПРЕГ у Ваљеву још једном показао спремност и способност да на једном месту окупи привреднике, мала и средња предузећа, али и велике компаније и удружења произвођача из готово свих области привреде. Министарка је истакла у Ваљеву и то да ће министарство поред мера подршке руралном развоју, радити и на реализацији програма и пројеката који ће унапредити пословни амбијент са жељом да наши пољопривредни производи буду сигурна сировинска база за прерађивачку и прехрамбену индустрију.
Градоначелник Станко Терзић истакао је овом приликом да СПРЕГ афирмише домаћу привреду и домаће произвођаче и да са тим принципом организатори треба да наставе и у наредном периоду. „СПРЕГ је од једне мале и скромне сајамске манифестације, локалног карактера прерастао у значајну, велику и угледну привредну манифестацију, навећу у Западној Србији. Афирмација домаћих производа је веома важна, а локална самоуправа ће учинити све да дугорочно, плански и систематски сачува све оно што је аутентично и природно, наше производе, робу, културу, језик, веру, писмо“, рекао је између осталог градоначелник Терзић.
На отварању Сајма говорио је и помоћник министра индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске Зоран Савић, који је истакао овом приликом да је Сајам на коме учествују компаније из Србије и Републике Српске доказ добре вишегодишње добре сарадње и повезивања привредника са обе стране Дрине. „Из године у годину привредна сарадња Србије и Републике Српске се повећава, тако да у првом тромесечју ове годиен бележи раст од 9,7%.Надам се да ће тај раст до краја године бити вишеструко већи“, рекао је Савић.
Организатор СПРЕГ-а је Регионална асоцијација малих и средњих предузећа Западне Србије, а извршни организатор је ваљевска агенција „Gatti“. Сајам ће бити отворен до петак 8. априла у термину од 10 до 16 часова.