Министарка Славица Ђукић Дејановић у посети Ваљеву

Почетак » Министарка Славица Ђукић Дејановић у посети Ваљеву » Вести » Министарка Славица Ђукић Дејановић у посети Ваљеву
Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић  са државним секретарима Перишом Симоновићем, Драганом Вуканићем и Бериславом Векићем, обишла је  Општу болницу Ваљево, Дом здравља Ваљево и посету Ваљеву завршила разговором са градоначелником Станком Терзићем.
 
Делегација министарства је упозната и са свим што је за протекли период урађено у Општој болници. В.Д. директор др Добривоје Грујичић навео је да су уз помоћ Mинистарства успешно решени проблеми на нивоу дијагностичког центра.
 
Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић и њени сарадници током непосредног разговора са пружаоцима здравствених услуга нагласили су неопходност да се повезаност домова здравља и Опште болнице Ваљево подигне на виши ниво. Делегација министарства је током посете обишла централну стерилизацију и Центар за вантелесну оплодњу.
 
„Закључили смо да је апсолутни приоритет стерилизација која је кључна за безбедност пацијената и ми ћемо као Министарство на све начине подржати овај крај на плану здравства. Постоје и делатности, а то су пре свега оно што се збива у ангио-дијагностици и на плану вантелесне оплодње, где ћемо подржати терцијални ниво здравствене услуге, иако се ради о Болници општег типа. У том смислу све што је кадровски или од опреме битно, Министарство здравља се обавезује да обезбеди“, рекла је министарка проф. др Славица Ђукић Деајановић, нагласивши да су здравствени радници кроз вишегодишњи рад показали истрајност у стручности, етичности и у квалитету пружања услуга здравствене заштите, те усавршавање и неговање тог пута заправо представља императиве који се очекују.
 
Рад ваљевског Дома здравља је представљен министарки  током њене посете овој институцији. Она је посетила Службу гинекологије где се упознала са унапређењем рада ове службе.
 
„У нашем Дому здравља тренутно се спроводи неколико превентивних акција када је у питању скрининг карцинома и дојке и грлића материце. Ту су и други пројекти, школа родитељства на пример, међу пројектима је и јединствен пројекат „Медицинско село“. То не ради више нико у Србији. Излазимо на терен са специјалистима и што је важније, тада није битно да ли су пацијентима оверене књижице, да ли су осигурани. Сви тада добијају здравствену заштиту. Имали смо захтев према министарки за попуњавање неких упражњених радних места“, изјавио је Миливоје Симовић директор Дома здравља. Ову активност је министарка Славица Ђукић Дејановић нарочито похвалила, као и напоре овдашњег Дома здравља да кроз превентивне активности помаже грађанима у чувању здравља.
 
Градоначелник Станко Терзић потврдио је да издвајања за Дом здравља у овој години нису смањена, упркос смањењу средстава у буџету Града. Он је рекао и да тренутно у Служби стоматологије има 16 радника о трошку службе те и да њихове зараде Службу коштају око милион динара, али и напоменуо да се по том питању строго води рачуна о сваком трошку.
 
„Без обзира на смењење средстава у буџету Града, Ваљево је и ове године извојило 7,5 милиона динара за функционисање Дома здравља. Министарка Дејановић каже да се зрелост јединице локалне самоуправе може мерити управо несмањеним средствима за здравство. Ми смо 2011. и 2012. године у оквиру програма подршке грађевинској индустрији издвојили 35 милиона динара за доградњу и реконструкцију Ургентног центра и ставили у функцију 1200 квадрата простора у Дому здравља. Издвојили смо 3 милиона за вантелесну оплодњу, 3 милиона динара за испитивање геотермалних вода у Болници. Повезујемо болницу са топловодом, биће повезан и Дом здравља. Надам се да ћемо у складу са могућностима и потребама ових установа моћи да нека средства остваримо и из страних фондова“, рекао је градоначелник.
 
„Министарство здравља врло цени средине које се самоорганизују и прошле године Дом здравља је добио једно возило за палијативно збрињавање и кућну негу управо од пројекта Министарства, а у сарадњи са ЕУ. Увек постоји могућност да се конкурише и дође до неких додатних средстава, али пошто нема могућности да сви то добију, приоритете имају они који сами учине у својим срединама корак напред за здравство, а Ваљево јесте таква средина“, рекла је министарка здравља, током посете Дому здравља. 
 
 

Leave a Comment