Министарка за НИП у Ваљеву

Почетак » Министарка за НИП у Ваљеву » Вести » Министарка за НИП у Ваљеву
Од 12 милијарди динара колико је Националним инвестиционим планом (НИП) предвиђено за пројекте у Србији у 2009. години, Ваљево ће добити више од 180 милиона динара, рекла је приликом синоћње посете нашем граду, министарка за НИП Верица Калановић. На седници Владе Србије која је одржана јуче поподне у Београду, одобрен је 431 пројекат који ће се у 2009. години финансирати из НИП-а. 
 
 
 
Министарка је рекла да због буџетског дефицита и економске кризе, ове године нису могла бити одвојена већа средства за финансирање пројеката и нагласила да је Ваљево у овој расподели прошло боље од просека, јер су градови у Централној Србији у просеку добили 50 милиона динара.
 
Највише новца ове године из НИП-а добиће пројекат изградње акумулације и бране „Ровни“, затим Регионална депонија са центром за рециклажу „Каленић“, завршетак пројекта индустријске зоне, санација система грејања Економске школе, ревитализација Куле Ненадовића и спортски и дечји терени.
 
Приоритет града ове године је завршетак израде пројектне документације индустријске зоне у Стефилу, једногласно је оценило руководство града на састанку са министарком. Због тога се чине сви напори да се што пре реши статус ове фабрикеМинистарка Калановић је рекла да средства опредељена овогодишњим планом могу бити увећана из других извора за још шест милиона динара. Министарка за НИП је поручила и да је право време да се већ почне са припремом пројеката за 2010. годину. Препорука је да се за идућу годину конкурише са мање пројеката, али и са оним пројектима у чијем је финансирању спреман да учествује и град.
 
Наиме, држава Србија је добила зајам од Европске инвестицоне банке у вредности од 6 милијарди и 750 милиона динара за финансирање пројеката из области економије, инфраструктуре, саобраћаја, јавне администрације, културе, спорта и социјалне политике. Реализацију ових пројеката држава ће финансирати у износу до 50 одсто, а по 25 одсто ће одвојити локалне самоуправе и НИП.
 

Leave a Comment